Komt YouTube met betalende abonnementen?

Volgens de Financial Times zou YouTube binnenkort een betalend abonnement invoeren voor ‘gespecialiseerde YouTubevideokanalen’. De krant citeert een anonieme bron van YouTube die wist te vertellen dat Google al maanden aan een betalend platform werkt. De extra inkomsten moeten helpen om meer kwalitatieve inhoud aan te bieden. Er is sprake van een basisabonnement van 2 dollar per maand en het zou in totaal gaan om een 50-tal YouTube-kanalen.

Andere bron van inkomsten voor Google

YouTube houdt zich voorlopig op de vlakte, maar ontkent de berichten niet. De woordvoerder stelt dat er op dit ogenblik niets aan te kondigen valt, maar geeft wel toe dat er plannen zijn om een betalende sectie te creëren nog voornamere inhoud voor YouTube aan te trekken. Google wil dan ook andere bronnen van inkomsten aanboren, los van het bestaande advertentiemodel. Bedrijven kunnen via het Display Netwerk van Adwords op YouTube adverteren. De concurrentiestrijd woedt er hevig en het levert Google dan ook heel wat centen op.

Zal concept aanslaan?

Vraag is of consumenten bereid zijn te betalen voor video content, zeker als je weet dat YouTube al zo lang gratis wordt aangeboden. Toch zien specialisten uit de sector brood in het plan. Voor content die snel en gemakkelijk wordt aangeboden, kan je wel degelijk geld vragen. Spotify is een goed voorbeeld: ongeveer 10 miljoen mensen hebben er een abonnement lopen.

Wat voor soort concent zal precies z’n weg vinden naar het betalende platform? Ook hier is het koffiedik kijken. Op maat gemaakte tv-series lijkt een optie of bestaande videodiensten die YouTube als medium zullen gebruiken.

Executive Summary

50-tal betalende kanalen waarop je een abonnement kan nemen
Tv-series en bestaande videodiensten lijken het meest geschikt om het platform te gebruiken.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *