Jimmy Wales: knappe afsluiter van iStrategy tweedaagse

10 Jaar na de opstart van Wikipedia is het 20 miljoenste artikel toegevoegd. Dat gebeurde namelijk precies gisteren tijdens de iStrategy conventie. Jimmy Wales, stichter van Wikipedia kon zijn trots moeilijk verbergen.

Net als Randi Zuckerberg, deed ook Jimmy Wales zijn verhaal in een all American style, met hier en daar een grapje: “Of all countries the Germans seem to have the largest intrest in geographical articles. I’m not sure if we should be worried now…?”. Desalniettemin was de inhoud van zijn uiteenzetting meer dan boeiend.

10 jaar Wikipedia: en nu?

Internationaal

Na 10 jaar is het kennelijk tijd voor zelf-evaluatie. Internationaal gezien heeft Wikipedia enorme vooruitgang gemaakt, maar er wachten hen ook nog grote uitdagingen. Zo heeft China de verbanning van de online encyclopedie na 3 jaar eindelijk opgeheven. Weliswaar zal de Chinese overheid nog steeds censuur aanbrengen. Artikels zoals over het Tiananmen Square zullen nog niet zo snel in het Chinees verschijnen. Ondanks reeds verschillende contacten met de Chinese president, zal Wales nooit samenwerken met de Chinese overheid. Daarbij weet hij goed dat het moeilijk zal worden om uit de top 50 websites in China te kruipen en in de top 5 te belanden, zoals dat in bijna alle andere landen het geval is. De uitdagingen liggen op deze moment in India, een land met veel verschillende talen gesproken door te veel mensen om links te laten liggen.

Wikipedian

Het uitgebreide en zeer goed uitwerkte aanbod aan Star Trek-, Star Wars, ruimtevaart- en comic bookartikels deed Wales vermoeden dat de gemiddelde Wikipedian misschien wel van het geeky-type zou zijn. Effectief blijkt dat 87% mannelijk is en tot de tech geek crowd behoort. De reden daarvoor hebben ze niet verder moeten zoeken dan de Wikipedia-editing page. Deze is immers te ingewikkeld voor de gemiddelde internetgebruiker en dat is volgens Wales een foute filter. Een oplossing in de vorm van een wysiwyg zou echter onderweg zijn. Verder was Wales wel tevreden over de gemiddelde leeftijd van zijn editors, namelijk 26 jaar en over het feit dat er procentueel gezien dubbel zoveel mensen met een PhD de pagina’s aanpassen.

Iedereen op Wikipedia?

Velen die het ontzettend cool zouden vinden om een eigen Wikipedia-pagina te hebben; om nog maar te zwijgen van alle bedrijven die staan te popelen om een objectieve pagina te hebben, die ook best wat waardevolle links naar hun site zouden kunnen opleveren. Wel, het enige criteria daarvoor is de aanwezigheid van betrouwbare derde partij bronnen. Verifieerbaarheid is voor Wikipedia veel belangrijker dan bekendheid. Bovendien werd benadrukt dat Wikipedia geen PR-tool is. Het advies van Jimmy Wales aan bedrijven is om geen eigen pagina aan te maken, noch pagina’s te wijzigen om ze naar je hand te zetten. Als ze al aanvaard worden door Wikipedia, zal het publiek je merk erop afrekenen. Wat kan je dan wel doen? Lees de Wikipedia guidelines erop na, of neem rechtstreeks contact op met Wikipedia.

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia

 

Executive Summary

Wat? Jimmy Wales vertelt ons wat meer over Wikipedia
En? Hij doet dat met enkele interessante cijfergegevens en leuke one-liners…
Dus? Een zeer leuke en boeiende lezing!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *