Jack Daniels’ en handelsmerken: de vriendelijkste advocatenbrief ooit

De cover van het boek Broken Piano for President zou wel eens een vertrouwd gevoel kunnen oproepen bij menig whiskyliefhebber… De cover lijkt wel zo van een Jack Daniel’s fles geplukt te zijn. Het bekende whiskymerk dacht hier hetzelfde over en besloot een cease and desist brief met een wel heel vriendelijke aanmaning omtrent het onrechtmatige gebruik van het Jack Daniel’s handelsmerk en -eigendom

‘Fan van het merk’

In hun brief gericht aan de auteur van het boek, Patrick Wensink, is er amper iets te merken van een strenge juridische ondertoon. In plaats van een rechtsgeleerde redevoering af steken, slaagt Jack Daniel’s een hele andere weg uit met hun appreciatie van de auteur voor het merk uit te drukken. Geen verwijten, geen harde woorden, geen gegoochel met akelig klinkende juridische termen… Sterker nog; Jack Daniel’s pleit niet voor een fikse schadevergoeding of stopzetting van de verkoop van het boek, ze verklaren zelfs bereid te zijn om tegemoet te komen in de kosten van een re-design van de cover!

Cease and desist Jack Daniels

Als je dan toch wordt beschuldigd van onrechtmatig gebruik van handelsmerken, dan is een brief als deze wel een verrassing op z’n minst. Het valt maar zelden (of nooit) voor dat de tegenpartij vrijwillig aanbiedt om bij te dragen in de kosten, me dunkt. Knap staaltje PR of opgevoerd marketingtoneeltje?

Executive Summary

Jack Daniel’s pakt het zacht aan
Brieven van advocaten altijd een juridische oorlogsvoering per papier? Niet als het van Jack Daniel’s afhangt…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *