Is Panguso de Google China-killer? En wat met Baidu?

Panguso_LogoNadat Google zich terugtrok uit China en naar Hong kong verhuisde, had Baidu eigenlijk vrij spel op de zoekmachine markt. Maar nu lijkt er een einde te komen aan de dominantie van Baidu. De Chinese overheid heeft in samenwerking met het persagentschap Xinhua en het telecombedrijf China Mobile een nieuwe zoekmachine gelanceerd. De nieuwe zoekmachine, Panguso gedoopt, zal streng gecontroleerd worden door de Chinese overheid. All your data are belong to us?

Panguso zal op de voet gevolgd worden door de heersende communistische partij in China. Het opzet is eigenlijk om al wat opgezocht wordt door de Chinese bevolking te kunnen controleren en indien nodig in te grijpen door middel van censuur. Maar aangezien de overheid alles controleert, zal alles wat via Panguso verspreid wordt, automatisch streng gecensureerd zijn.

Panguso_search_engine

De zoekmachine heeft alleszins redelijk wat mogelijkheden. Zo bestaat de Chinese internetmarkt ondertussen uit maar liefst 450 miljoen gebruikers. En aangezien ze Google( China) hebben kunnen verjagen, bestaat de kans dat de Chinese overheid de activiteiten van Baidu in China stopzet. Maar of het zo’n vaart zal lopen valt af te wachten.

Bovendien stellen we ons ook de vraag of een bevolking die werkelijk verslaafd is aan het internet, akkoord zal gaan met een gecensureerd internet? Een internet waar ze niets anders kunnen lezen of zien dan wat de overheid hen oplegt.

Daarnaast vragen we ons ook af of SEO of SEA nog wel van toepassing zal zijn bij deze nieuwe zoekmachine. Momenteel zien we zelf nog geen (duidelijke) advertenties. Adverteren op de zoekmachine is (momenteel?) dus onmogelijk. Of optimaliseren voor de zoekmachine daadwerkelijk nut heeft, valt te betwijfelen. Aangezien het persagentschap Xinhua voor het nieuws en de content zorgt en de zoekresultaten streng gecontroleerd worden door de Chinese overheid en zij dus samen beslissen wat wel of niet getoond mag/kan worden, lijkt het ons overbodig aan zoekmachine of website optimalisatie te doen. Maar pin ons hier niet op vast. Of zoekmachine optimalisatie en zoekmachine adverteren mogelijk zal worden, zal in de komende maanden moeten blijken.

http://www.queromedia.be/big-content-small-fish/google/chinese-zoekmarkt-telt-420miljoen-gebruikers-99-daarvan-gebruikt-baidu-4012/

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *