iPhone helpt Apple aan positieve kwartaalcijfers

Net als Google en Microsoft vorige week, heeft ook Apple deze week zijn kwartaalcjifers bekendgemaakt. Bij de presentatie van de cijfers van het derde kwartaal (Apple werkt met gebroken boekjaren), kwamen zowel positieve als negatieve elementen naar voor.

Sterke verkopen iPhone

De verkoop van de iPhone sprong eruit als positieve element. In het voorbije kwartaal werden opnieuw meer iPhones verkocht dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. In totaal werden wereldwijd 31,2 miljoen iPhones verkocht, ten opzichte van 26 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

iPad ontgoochelt

De verkoop van de iPad ging dan weer licht achteruit. In het voorbije kwartaal werden 14,6 miljoen iPads verkocht, tegenover 17 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het is pas de eerste keer sinds Apple de tablet op de markt bracht in 2010, dat de verkoop ervan achteruit gaat. Ook de verkoop van Mac-computers ging licht achteruit, van 4 miljoen tot 3,8 miljoen.

Winst minder slecht dan verwacht

Al deze verkopen leverde Apple uiteindelijk een omzet op van 35,3 miljard dollar, een stijging van 0,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst van Apple daalde wel stevig, van 8,8 miljard dollar vorig jaar tot 6,9 miljard dollar dit jaar. Analisten hadden echter nog een grotere winstdaling ingecalculeerd, waardoor de resultaten van Apple toch nog beter uitvallen dan verwacht. Het aandeel van Apple ging nabeurs dan ook met 4% omhoog.

Concurrentie op smartphonemarkt

Vooral de sterke verkoop van de iPhone is een positieve verrassing voor veel analisten. Er waren de laatste weken namelijk zorgen gerezen over hoe goed Apple de stijgende concurrentie in de smartphonemarkt zou aankunnen. Vooral concurrenten met goedkopere smartphones baarden de analisten zorgen. Maar Apple lijkt die concurrentie nu toch goed de baas te kunnen.

Nieuwe producten in de herfst

Topman Tim Cook van Apple maakte verder ook bekend dat het bedrijf in de herfst van dit jaar en in de loop van volgend jaar met nieuwe producten op de markt komt.

Executive Summary

Kwartaalcijfers Apple
De kwartaalcijfers van Apple zijn beter dan verwacht. Vooral de sterke verkoop van de iPhone is een positieve verrassing.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *