Introductie sociaal initiatief Google (Google Me?) uitgesteld tot lente 2011

google_socialHet langverwachte sociale netwerk van zoekmachine Google zal nog langer op zich laten wachten. Er zijn namelijk vertragingen die het project achteruitschuiven naar de lente van 2011. Komt er dan toch een ‘Google Me’ of iets gelijkaardigs?

Het project zelf is top-secret, zelfs binnen het bedrijf zelf. Het project zou geleidt worden door Vic Gundotra, VP of engineering bij Google. “We zijn continu aan het experimenteren met nieuwe manieren om onze producten te verbeteren en we hebben reeds bevestigd dat we ons concenctreren op het integreren van sociale elementen binnen Google. Maar we hebben op dit moment niets nieuw te melden.” zei een vertegenwoordiger wanneer Google commentaar gevraagd werd over de plannen.

Eerder dit jaar staken allerlei geruchten de kop op rond Google Me. Volgens de geruchten zou het een volledig first-class sociaal netwerk worden, ontworpen als een rechtstreekse concurrent van Facebook. Enkele maanden later kwam CEO Eric Schmidt dan met de mededeling dat het bedrijf effectief sociale elementen aan het inbouwen is in de kernproducten van Google.

“Als je erover nadenkt, is het vrij logisch. Met jouw toestemming meer te weten komen over wie jouw vrienden zijn, stelt ons in staat om op maat gemaakte aanbevelingen te doen. De kwaliteit van search kan beter” zei Schmidt destijds.

Maar waardoor heeft het sociale project nu vertraging opgelopen? De vermoede schuldige is oneensheid over het design, het doel en de uitvoering van het project. Eén van de bronnen zei dat hij verhalen opgevangen had van disorganisatie en te veel verschillende teams die parallel of in conflict werken.

Het sociale initiatief van Google werd opgezet door de dreiging dat Facebook het web zou gaan domineren. De groei van Facebook heeft Google angst ingeboezemd. Toen Facebook op zijn beurt hoorde dat Google sociale plannen had, ging het bedrijf in ‘lockdown’ voor 60 dagen zodat ze nieuwe features konden afwerken zoals Facebook Messages, Facebook Places en Facebook Groups.

Buiten YouTube doet Google het sociaal gezien maar povertjes. Dat is ook de reden waarom ‘Googles sociale search’ gelanceerd werd. Dat het sociale project nu vertraging oploopt is slecht nieuws voor Google maar goed nieuws voor, u raadt het al, Facebook.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *