Instagram voor video’s: Viddy en Socialcam

In de reeks ‘apps you must have’ komen vandaag twee video apps aan bod. De laatste weken scheren de apps Viddy en Socialcam immers hoge toppen. Laten we ze dus eens van naderbij bekijken.

Viddy wordt ook wel eens de Instagram voor video’s genoemd. En deze bijnaam dekt al een heel deel van de lading. Viddy doet immers net hetzelfde als Instagram. Het enige verschil is dat je bij Instagram foto’s upload en deelt met vrienden, terwijl je dit bij Viddy met video’s doet. Video’s kan je delen met vrienden die je hebt toegevoegd in je netwerk op Viddy, en je hebt ook de mogelijkheid om op video’s te reageren en video’s te liken. Ook kan je video’s delen op Facebook en aan je vrienden op Facebook laten weten dat je een bepaalde video hebt bekeken. Deze laatste functie kan je uiteraard ook uitzetten. Net zoals Instagram is Viddy is dus niet alleen een platform waar je media kan bewerken, maar vooral ook een sociaal netwerk.

Ook wat betreft de functionaliteiten voor video’s zelf vertoont Viddy heel wat gelijkenissen met Instagram. Ook bij Viddy kan je immers opgenomen video’s of bestaande video’s in je bibliotheek bewerken met een paar eenvoudige filters. Je kan je video’s zowel bewerken met kleuren als met muziek. Heel eenvoudig dus, en meteen ook de reden waarom het zo populair is. Net zoals Instagram is deze app heel eenvoudig te gebruiken, ook voor gebruikers die iets minder technisch zijn aangelegd.

Toch zijn er een paar beperkingen aan Viddy die wel eens storend zouden kunnen zijn. De muziek die je op video’s kan plakken kan je niet zelf kiezen. Elke filter gaat gepaard met zijn eigen muziek. Dit kan je wel afzetten, maar niet veranderen. Een ander groot obstakel bij Viddy is de lengte van de video’s. Deze mag niet langer zijn dan 15 seconden, waardoor de mogelijkheden snel heel beperkt worden. Een laatste minpunt bij Viddy is de lange rendertijd. Indien je een filter toepast op een video, heeft Viddy een hele tijd nodig om de video terug te herberekenen, wat soms wel irritant kan zijn.

Niettemin is de video app grof wild de laatste weken. De populariteit van Viddy wordt ook weergegeven in de naakte cijfers. Viddy bestaat al langer dan 1 jaar, maar sinds de app de interesse kreeg van Facebook, en ook enkele celebrities hun oog lieten vallen op Viddy, stijgt de app pijlsnel in populariteit. Sinds Mark Zuckerberg himself gebruik maakt van Viddy is het aantal gebruikers gestegen van 15 miljoen naar 26 miljoen in slechts een week tijd. Het is dan ook niet onlogisch dat het gerucht de ronde gaat als zou Viddy snel worden opgekocht door Facebook.

Een andere video app die vaak in één adem wordt genoemd met Viddy is Socialcam. Het aantal nieuwe gebruikers in Socialcam stijgt zo mogelijk nog sneller dan bij Viddy. Socialcam is er bijvoorbeeld in geslaagd om in slechts 1 weekend zo’n 4 miljoen nieuwe gebruikers aan zich te binden. Het is dan ook des te opmerkelijker dat deze app al een vrij lange tijd beschikbaar is in de App Store.

Ook met Socialcam kan je video’s bewerken en delen met vrienden op allerlei sociale netwerken. Ook hier kan je enkele filters op de video’s toepassen, zodat ook deze app veel weg heeft van een Instagram voor video’s. De functionaliteiten die Socialcam heeft zijn grotendeels vergelijkbaar met die van Viddy.

Zowel Viddy als Socialcam zijn beschikbaar voor zowel iOS als Android, en zijn gratis. In tegenstelling tot Instagram hebben Viddy en Socialcam ook een webversie.

Executive Summary

Wat? Viddy en Socialcam, twee video apps die fors stijgen in populariteit.
En? Beide applicaties hebben dezelfde functionaliteiten als Instagram, met gebruik van filters.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *