Hoe verhuis je een website naar een ander domein (in drie dagen)?

Eén van onze klanten zag zichzelf genoodzaakt om met spoed naar een ander domein om te schakelen. De hele omschakeling moest op minder dan drie dagen achter de rug zijn. Nog even vermelden dat we na die drie dagen geen enkele controle meer hadden over het oude domein.

Voorbereiding is alles!

Na een twijfelachtige zucht zijn we meteen aan de slag gegaan. Er werd een kopie van de website opgezet op domeinB.be. Dit maakte ons werk een pak eenvoudiger omdat de duizenden URLs van de website hetzelfde zouden blijven, we moesten enkel het domein opvangen.

Werk met 301 redirects

Van zodra alles op dat vlak geregeld werd hebben we meteen de 301 redirects geactiveerd. Alle verkeer van domeinA.be werd doorgestuurd naar de zelfde URL op domeinB.be. We gebruikten hiervoor de standaard htaccess rewrite:

RewriteEngine On

RewriteBase /

# Zonder www versies doorsturen naar www.domeinB.be
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.domeinA.be [NC]
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.domeinB.be [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinB.be/$1 [L,R=301]

# Het oude domein met www doorsturen naar het nieuwe domein
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domeinA.be [NC]
RewriteRule (.*) http://www.domeinB.be/$1 [R=301,L]

Google Webmaster Tools

Dan meldden we de verhuis via Google Webmaster Tools, en dit is echt een ongelofelijke tool. Google kan zo dezelfde waarde toe beginnen kennen aan het nieuwe domein. De oude resultaten worden langzaamaan vervangen door de nieuwe, of verschijnen zij aan zij.

Drie dagen later was het zover…

Het oude domein werd uitgeschakeld. Het was bang afwachten. De eerste resultaten waren niet bepaald hoopgevend. Het organische verkeer nam met bijna 70% af, dat werd het keerpunt. De volgende dag bleef het verlies beperkt tot 35%,  drie dagen later klokken we af op 20% minder en het verkeer blijft dag na dag stijgen.

Drie dagen zijn duidelijk een te korte periode om een site succesvol om te schakelen.  We hadden liever een week of twee gehad om een zo’n inzinking te vermijden.

We zijn wel onder de indruk van de snelheid waarmee deze omschakeling is doorgevoerd bij Google. Zelfs de vroegere branded searches werden naar de nieuwe website doorgeschakeld. Benieuwd wanneer de verhuis helemaal achter de rug is. Hier heb je alvast de graph van de organische trafiek tijdens de afgelopen week, vergeleken met die van vorige week:

Verhuis

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *