Hoe privé is je tijdslijn op Facebook nog?

privacy op facebook

Deel jij ook graag je mening over de laatste nieuwe tv-serie of film met je vrienden op Facebook? Je bent niet de enige! Al die persoonlijke meningen – hoe banaal ook – zijn van onschatbare waarde voor mediabedrijven. Ze kunnen er immers deels hun beleid op afstemmen. Daarom denkt Facebook eraan vermeldingen van films, muziek, dvd’s en andere media zichtbaar te maken voor de belanghebbende producenten. Daarmee rijst de vraag natuurlijk: komt de privacy van de gebruiker daarmee niet in het gedrang?

facebook tijdlijn

Twitter achterna

Op Twitter leest de halve wereld mee. Post je daar je mening over een film of een recente game-release, dan krijg je al gauw reactie, hetzij van andere consumenten, hetzij van het bedrijf achter de game of film. Mediabedrijven die willen weten hoe hun content het doet, moeten in Twitter enkel de desbetreffende hashtagingeven om toegang te krijgen tot een hele resem gebruikersreviews.

Facebook werkt aan nieuwe API’s

Op Facebook lukt dat voorlopig nog niet. Wat je op je tijdlijn post, kan enkel gelezen worden door vrienden. Omdat daardoor een schat aan informatie verloren gaat voor mediabedrijven werkt Facebook aan een oplossing. De sociale mediasite test momenteel enkele nieuwe API’s (Application Programming Interface) die het mogelijk moeten maken voor mediabedrijven om conversaties en tijdlijnberichten in te kijken van individuele gebruikers. Let wel, de bedrijven in kwestie zouden wel enkel de voor hen relevante conversaties kunnen doorploegen.

Bye bye privacy?

Je voelt het al: Facebook flirt hier met belangrijke privacy-issues. Het internetbedrijf denkt alvast dat het een waardevolle toevoeging zou kunnen zijn zodat mediabedrijven een correcte inschatting kunnen maken over de waarde van hun content. “We weten dat veel mensen op internet praten over tv-uitzendingen, films en het laatste nieuws. Dat gebeurt op Facebook nog meer dan op andere platforms. Wij gaan ervoor zorgen dat deze gesprekken naar boven komen”, klinkt het vertrouwensvol.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *