Historische ‘Google Maps’ vergelijkt het Brussel van 1930 met het Brussel van nu

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een website gelanceerd waarop je op een eenvoudige manier luchtfoto’s van Brussel uit 1930, 1953, 1971, 2004 en 2012 met elkaar kan vergelijken. Daardoor krijg je als het ware een historische ‘Google Maps’ te zien.

Een historische ‘ Google Maps’

De historische ‘Google Maps’ van Brussel werd mogelijk gemaakt door de digitalisering van oude luchtfoto’s van Brussel. Ergens in de jaren 1930 werd namelijk verscheidene luchtfoto’s van Brussel genomen, vooral met de bedoeling om nieuwe wegen aan te leggen. Daarna verdwenen deze unieke foto’s decennialang in de kelders van het Brusselse Ministerie, tot ze onlangs opdoken en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besloot dat deze foto’s niet verloren mochten gaan.

Naar verluidt was het een hele karwei om alle foto’s samen te puzzelen, maar uiteindelijk mag het resultaat er wel zijn. Nu de foto’s uit de jaren 1930, samen met de luchtfoto’s uit 1953, 1971, 2004 en 2012 allemaal mooi gebundeld zijn, kunnen ze op de website ‘Bruciel’ gemakkelijk met elkaar vergeleken worden.

In een latere fase is het de bedoeling dat de kaart aangevuld wordt met historische postkaartjes, zodat de stad ook kan bekeken worden vanuit een ander perspectief. Wanneer deze plannen gerealiseerd zouden worden, is echter nog niet duidelijk.

Hoe werkt deze historische Google Maps?

Deze historische ‘Google Maps’ is zeer gebruiksvriendelijk. Je ziet twee kaarten van Brussel, eentje links en eentje rechts. Op beide kaarten kan je dan afzonderlijke data instellen en zo de kaarten met elkaar vergelijken. Zoom je in of uit op de ene kaart, zal ook de andere kaart mee vergroten of verkleinen. Je kan kiezen of je zelf door Brussel scrolt, of enkele opmerkelijke plaatsen bezoekt, zoals bijvoorbeeld het Atomium.

Atomium van nu vergeleken met 1953

Executive Summary

Zin in een streepje nostalgie?
Met de website van Bruciel kan je het Brussel van 1930 vergelijken met het Brussel van nu

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *