Het revolutionaire Windows 8 is vanaf morgen beschikbaar

Morgen is het zover, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is vanaf dan voor iedereen beschikbaar. Ruim 1,5 jaar na de release van Windows 7 lanceert Microsoft zijn revolutionaire Windows 8. Revolutionair, want het nieuwe besturingssysteem kreeg een volledig nieuw design en zal op een totaal andere manier werken dan alle vorige Windows versies. Het kernidee achter het nieuwe besturingssysteem is dat je hele computer rond het internet draait. Het traditionele design, met een taakbalk en een startknop, zal verdwijnen. In de plaats daarvan krijgen we opvallende, gekleurde tegels die het scherm vullen. De grootste sterkten van het nieuwe besturingssysteem zijn het feit dat het design gemaakt is voor alle apparaten (desktops, laptops, tablets en smatrphones) en dat vele diensten in de cloud beschikbaar zullen zijn.

Windows 8 beginscherm

Waarom een nieuw design?

Waarom een nieuw design?’ vraag je je waarschijnlijk af. Waarom niet blijven bij de klassieke taakbalk en startknop? Wel, de voornaamste reden daarvoor zijn het succes van de smartphones en tablets. Microsoft is een bijna onbestaande speler op die markt, Apple en Google slorpte met iOs en Android bijna heel die markt op. Microsoft is erop gebrand opnieuw te gaan meespelen op die markt. Niet onlogisch… daar waar vroeger je desktop computer of laptop de enige manier was om op het internet te gaan, is het vandaag slechts een van de apparaten die we daarvoor gebruiken. Om ook in de toekomst een gezond, groeiend bedrijf te blijven, kon Microsoft niet langer moedeloos toekijken op het succes van Apple en Google. Windows 8 is gemaakt om met hetzelfde design op elk apparaat goed en degelijk te werken. Het moge duidelijk zijn dat het klassieke Windows design daardoor ten dode opgeschreven is.

Het succes van Windows 95Windows 95

Voor generatie Y is het waarschijnlijk moeilijk in te beelden, maar ooit slaagde Microsoft erin om de mensen te doen aanschuiven om de nieuwe Windows te proberen. Dat was zo in 1995, bij de lancering van Windows 95. De winkels gingen toen om middernacht open, en er stonden lange wachtrijen. Microsoft wist dit succes nooit te evenaren, vandaag zien we dit soort populariteit enkel bij concurrent Apple. Microsoft hoopt met het nieuwe besturingssysteem opnieuw populair te worden, in Engeland gaan straks een aantal computerwinkels om middernacht open. We zijn benieuwd of er ook deze keer wachtrijen zullen staan, zoals in 1995.

Hoe het nieuwe besturingssysteem werkt

Het beginscherm is een scherm met kleurrijke tegels. Elke tegel stelt een app, een website, een playlist of iets anders voor. Die tegels zijn allemaal verbonden met het internet en de cloud, en ze worden constant geupadate. Zo zie je meteen in welke foto’s je getagd bent, welke berichten je vrienden gestuurd hebben en krijg je updates van het nieuws. Navigeren kan zowel met je muis als met je vingers, en delen via Facebook/Twitter/mail/… zou ook heel eenvoudig moeten zijn.

Gecombineerd met cloud diensten, die ervoor zorgen dat je je bestanden kunt bekijken en bewerken vanop verschillende apparaten, en met het feit dat hetzelfde design en dezelfde manier van navigeren wordt doorgetrokken naar alle apparaten, belooft de nieuwe Windows veel goeds. Het is nu afwachten hoe enthousiast het onthaald wordt door de consument, en wie weet krijgen Apple en Google er wel een geduchte concurrent bij op de markt van de tablets en de smartphones.

En wat met de bedrijven?

Een van de grootste sterktes van Microsoft, is de sterke verankering in de bedrijven. Bijna elk bedrijf werkt met Windows. Ten minste, de computers van het bedrijf draaien op Windows. Smartphones en tablets die de werknemers gebruiken, die draaien veelal niet op Windows. Veel bedrijven geven hun werknemers een bepaald budget, waarmee ze een smartphone of tablet naar keuze mogen kopen. In de toekomst zou dat wel eens kunnen veranderen. Smartphones en tablets met Windows 8 zullen immers perfect kunnen samenwerken met de computers en laptops van het bedrijf, iets wat van Apple en Google producten niet gezegd kan worden. Indien Windows 8 een succes wordt, dan lopen we binnenkort misschien allemaal rond met een Windows telefoon van het bedrijf!

Windows 8 versies

Executive Summary

Windows 8 wordt morgen gelanceerd
Vanaf morgen is Windows 8 voor iedereen beschikbaar. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft kreeg een volledig nieuw design en werkt op een totaal andere manier.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *