Het grote browseronderzoek

Er worden veel publicaties gedaan rond het gebruik van browsers. Daarbij zie je allerlei verschillende procenten, afhankelijk van onderzoek tot onderzoek. Zelf krijgen we ook vaak de vraag welke browsers het meest gebruikt worden. Voor velen zullen ook volgende vragen herkenbaar overkomen:

• “Waarom moeten we rekening houden met Firefox, wordt dit al veel gebruikt?”
• “Moeten we in ons design nog rekening houden met Internet Explorer 6?”
• “Lukt het Google om door te breken met Chrome, hun ‘nieuwe’ browser?”
• …

We kunnen de cijfers die we terug vonden op internet doorspelen en zo deze vragen beantwoorden. Maar wat je zelf doet, doe je beter. Dus trokken we even op onderzoek.

Laten we even beginnen met een algemeen overzicht. Hiervoor bekeken we gegevens uit verschillende Analytics accounts. Er werd een variatie aan websites gekozen, gaande van een online meubelshop, over een site om eten te bestellen, langs job-sites, nieuws & magazine-sites tot een blog over online marketing (je raadt nooit welke..). In totaal registreerden we op deze sites van 1 oktober tot en met 31 december meer dan 5,5 miljoen bezoeken.

Browser usage oct-dec 08

Op het eerste zicht geen schokkende cijfers. Het lijkt vooral dat Firefox niet echt aan een opmars bezig is. De browser hangt al een tijdje stabiel rond de 20%. Uiteraard zijn er grote verschillen van sector tot sector. Bij een website over meubels bijvoorbeeld zien we dat Firefox slechts een aandeel heeft van 14%. Als we dan de gegevens van deze blog bekijken zien we dat Firefox 31% van onze bezoekers aanbrengt. Volgens de tabellen van W3Cschools hebben zij zelfs 44% van hun bezoekers via Firefox.

Google blijkt geen vuist te kunnen maken met Chrome, al laten ze wel Opera achter zich. De Mac gebruikers zijn ook redelijk goed vertegenwoordigd met een kleine 4%, al zullen hier wel enkele Safari-fans met andere besturingssystemen bij zijn.

Hoe zit het dan met oude brower, Internet Explorer 6? Laten we de gegevens van Internet Explorer even meer in detail bekijken.

IE version usage oct-dec 08

Internet Explorer 6 blijkt nog een zeer groot marktaandeel te hebben. Wordt dit normaal niet automatisch geupdate naar versie 7? Zetten veel mensen deze updates uit, of zijn er andere, duistere, reden hiervoor..?

IE 8 bekijkt het allemaal nog even vanop een afstand, klaar om binnenkort de grote sprong te maken. Gelukkig, en toch jammer genoeg, zien we een zeer klein aandeel voor nog oudere versies van Internet Explorer. Nu we de onderverdeling binnen Internet Explorer kennen kunnen we even het totaalbeeld bekijken.

Browser detail usage oct-dec08

Zoals je ziet moet je dus weldegelijk rekening houden met versie 6 van Internet Explorer. Al moet een site natuurlijk niet helemaal op dezelfde manier werken in deze browser. Het marktaandeel zal alleen maar zakken in de toekomst. Je zal dus zelf de afweging moeten maken of de uren die je nodig hebt om die paar details er perfect te laten uitzien in IE 6 wel nodig zijn.

Tussen Belgische en Nederlandse browsergebruikers zien we geen grote verschillen. De Nederlanders lijken wel iets meer gebruik te maken van de alternatieve browsers, dit zien we bij alle versies die geen Internet Explorer zijn. Ook IE 7 is in Nederland duidelijk meer ingeburgerd dan in België. In België houden meer mensen vast aan IE 6.

Tot zover de belangrijkste conclusies. Er zijn natuurlijk nog een hele hoop cijfers die getoond en besproken kunnen worden, maar je moet nog het bos door de bomen kunnen zijn natuurlijk.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *