Herman Van Rompuy is sociaalste twitterende wereldleider

In een onderzoek van Burson-Marsteller genaamd “Twiplomacy“, ging het marktonderzoeksbureau op zoek naar het Twitter-gebruik bij wereldleiders en politici. Blijkt dat onze hoogsteigen Herman Van Rompuy (@euHvR) de best geconnecteerde politicus is op wereldvlak.

De meest sociale, maar niet de populairste

Want dat is nog altijd meteen de bekendste wereldleider: Amerikaans president Barack Obama (@BarackObama). Obama is van alle wereldleiders de absolute topper met het grootste aantal volgers, volgt het grootste aantal en duikt op in het grootste aantal Twitter-lijsten. Wel volgt hij slechts drie andere wereldleiders, zijnde: de Noorse Jens Stoltenberg,  Brits premier David Cameron en Russisch premier Dmitri Medvedev. Zijn meest populaire tweet was diegene waarin hij verkondigde achter het homohuwelijk te staan.

Herman Van Rompuy tweetHerman Van Rompuy (@euHvR) is dan weer de best geconnecteerde ‘wereldleider’, met 11 wederkerige volgers, gevolgd door Australische Eerste Minister Julia Gillard. Van Rompuy’s populairste tweet was een vrij recente, waarin hij zei bereid te zijn Griekenland als een lid van de EU te blijven ondersteunen.

In de studie werden er in totaal 264 overheidsaccounts teruggevonden van 124 landen. Bijna de helft (45%) van deze accounts zijn persoonlijk, maar slechts 30 wereldleiders tweeten echt zélf. Het merendeel van de Twitter-accounts wordt beheerd door media teams van de politici.

Daarnaast werd geconcludeerd dat politici in Italië, China, Indonesië en Saoedi Arabië geen Twitter-accounts hebben. Na het Engels dat duidelijk overheerst als Twitter-taal, wordt er ook veel getweet in het Spaans, Frans en Arabisch. In de studie werd wel 30 verschillende variabelen in rekening genomen; zoals tweets, retweets en hashtags.

 

Executive Summary

Wereldleiders op Twitter
Herman Van Rompuy is best geconnecteerde wereldleider op Twitter.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *