Google’s nieuwe afbeeldingsformaat WebP moet internet sneller maken

Google stelde vorige week een nieuw afbeeldingsformaat voor, WebP genoemd, waarvan Google hoopt dat het het internet sneller zal maken door de grootte van een bestand te verkleinen zonder de kwaliteit te beïnvloeden. Volgens een blogpost die gisteren gelanceerd werd, maken foto’s en afbeeldingen 65% op van de bytes die verzonden worden door en via websites. In tests die Google uitvoerde en waarbij 1 miljoen willekeurig geselecteerde afbeeldingen van het internet gehercodeerd werden als WebP-afbeeldingen, trad er een gemiddelde reductie (qua grootte) op van 39%.

Net zoals JPEG, is WebP lossy, wat betekent dat bestandsgrootte ingeruild kan worden voor kwaliteit (datacompressie is niet-exact omkeerbaar). De voordelen van het nieuwe formaat zijn misschien eerder geschikt voor foto’s dan voor simpele afbeeldingen die efficiënter gecodeerd zijn als GIF of PNG (logo’s, icoontjes, etc.).

Het is vrij onwaarschijnlijk dat JPEG binnenkort zal verdwijnen gezien de alomtegenwoordigheid ervan op het web.  Zelfs het JPEG-comité heeft (tevergeefs) geprobeerd om het JPEG-bestand te vervangen door een JPEG 2000-bestand. In plaats van voordelen te bieden aan het internet als geheel, is het meer waarschijnlijk dat deze technologie vooral voordelen zal bieden voor Google en dan op korte termijn. Als meer en meer mensen Chrome gebruiken en instellen als hun browser naar keuze, kan dit voor Google een enorme besparing van bandbreedte en laadtijden betekenen door de browsercomptabiliteit te controleren en dan WebP-afbeeldingen aan te bieden waar mogelijk. Google denkt om support voor WebP toe te voegen aan de volgende release van Chrome.

WebP_JPEG

In deze galerij kan je nog meer vergelijking bekijken tussen WebP en JPEG-formaten.

Alles voor de snelheid van het web dus, volgens Google. En vanzelfsprekend is het belangrijk, voor het gebruiksgemak, voor het snelle downloaden bij mobiel gebruik (de toekomst) en vooral ook om de gebruikers de kans te geven doelgerichte advertising voor te schotelen, wat niet kan bij trage websites. Maw uw snelle website zal beloond worden door Google. Google geeft via de webmastertools reeds aan of je best iets aan die snelheid van je website doet of niet.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *