Googles Android, mobiele telefonie OS

OK,ok, dit is al geen nieuws meer, Google komt met een linux-gebaseerd Operating systeem voor mobiele telefonie, zo kondigde het vorige week aan. Hiermee wil Google de advertising markt van online search opentrekken naar mobile search, iets wat al enkele jaren een belofte is geweest. Het lijkt er nu toch van te gaan komen, wetende dat er meer mobieltjes zijn dan dat er internetconnecties zijn.

Het leuke om te ervaren is de actie-reactie van concurrenten. Zo verwerpt John Forsyth, CEO Symbian, een ander, betalend, Mobile OS dat ondermeer op Nokia draait, Googles Android als zijnde niet serieus. John waarschuwt dat een mobiel OS iets anders is dan search, ik neem aan dat ze dat bij Google ook begrepen hebben. Dat Google hierdoor zou worden afgeleid van de ‘core service’ search lijkt e dan weer sterk omdat Google sterk uitbreid in personeel en dat dit zeer duidelijk een verlenging is van het search-platform, gezien de convergerende markt. Het zet alvast druk op jullie, John, verplicht jullie partnerships te sluiten met Googles concurrenten om applicaties te gaan integreren met het OS, maar ik neem hier wel even aan dat dit ondertussen al een proces is waarmee ze bezig waren. Met Yahoo bevoorbeeld, dat versnelt zijn plannen om zich meer op ‘mobile advertising deals‘ te storten wil uitrollen. Yahoo heeft geen intentie om zelf een OS te bouwen.

Analysten zoals Neil Mawston, Associate Director bij Strategy Analytics, voorspellen dat tegen eind 2008 Google 2% van de markt zal hebben. Gaat Google hierin lukken? Ze hebben zeker en vast een sterk concurrentieel voordeel, hun adverteerders, maar ze komen nu stilaan meer en meer in het vaarwater van verschillende industrieën, verschillende grotere firma. De moeilijkheid zal zijn partnerships te blijven vinden die win-win zijn, iets waarin ze momenteel blijken te slagen, gezien het aantal partnerships dat ze bij zowel OpenSocial als hun Android-lancering rond zich weet te scharen.

Laten we vooral niet vergeten dat ook microsoft reeds geruime tijd ervaring heeft met Windows Mobile. Nokia bevestigt daarentegen wel gesprekken te hebben met Google.

In iedergeval is Google er in geslaagd de wereld een beetje te doen opschrikken, zelfs in die mate dat bvb Palm in een open brief wordt aangespoord in te stappen op dit Google OS. Dit lijkt me er wat over, zeker gezien het feit dat het alleen nog maar een aankondiging betreft.

 

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *