Google wil ongoogelbaar niet in Zweeds woordenboek

De Zweedse Taalunie wilde het woord ‘ongoogelbaar’ in het volgende woordenboek laten opnemen, maar dat was zonder Google gerekend. De zoekmachinegigant diende ongoogelbaarklacht in tegen de Zweden en eiste dat zijn bedrijfsnaam genoemd werd in de omschrijving. ‘Iets dat niet gevonden kan worden met behulp van een zoekmachine’ moest worden: ‘Iets dat niet via Google gevonden kan worden’.

Ongoogelbaar wordt geschrapt

Maar de Zweede Taalunie laat zich niet zomaar doen. Er werd prompt beslist om niet op de eis van Google in te gaan, maar het woord gewoonweg te schrappen. In het Nederlands betekent googelen (volgende Van Dale) overigens: ‘zoeken via internet’ en niet ‘zoeken via Google’.

Bescherming merknaam Google

Google stuurde na de bekendmaking van de lijst een protestbrief. Het bedrijf wil dat ‘ongooglebar’ alleen op Google zelf betrekking heeft en niet op concurrende zoekmachines. “Google neemt, zoals zoveel bedrijven, stappen om de merknaam te beschermen“, aldus een woordvoerder.

Tegenzet van Taalunie

Maar de Zweden lieten zich niet doen en laten zich niet onder druk zetten, zelfs niet door Google. “Door ons krijgt het woord betekenis, niet door een bedrijf dat druk uitoefent”, aldus de voorzitter van de taalcommissie. “Google is één ding vergeten: taal heeft maling aan bescherming van een merknaam.”

Executive Summary

Google stuurt protestbrief naar Zweedse Taalunie
Zweden bijten van zich af en schrappen woord definitief

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *