Google vs. Cuil: 2e ronde

Exact een half jaar geleden berichtten we over de nieuwe zoekmachine Cuil gelanceerd door een aantal ex-Googlers. Toen kampten ze nog met een hoop kinderziektes: traag, resultaten waren niet altijd relevant, … .

Hoe staat het er een half jaar verder mee?  Ik testte het uit.

Ik deed een aantal opzoekingen en vergeleek deze met de resultaten die ik voor dezelfde zoektermen verkreeg in google.com.  Verder vind je ook de opzoeksnelheid en een score op 10 van de relevatie van de zoekresultaten (het aantal relevante zoekresultaten/het totaal aantal resultaten op de 1e pagina herleid naar een schaal van 10).

vergelijking-cuil-google1

Over het algemeen blijft Google een pak beter scoren dan Cuil, zeker als het over nieuwstopics gaat. Voor een groot deel heeft dit ook wel te maken met het feit dat Google blijkbaar in zijn algoritme een veel grotere waarde hecht aan bijvoorbeeld Wikipedia, MySpace, Last.fm, de gevestigde nieuwswebsites, Ebay, … daar waar je deze in de resultaten van Cuil veel minder ziet opduiken.

Qua laadtijd zijn de sites aan elkaar gewaagd, we mogen immers niet vergeten dat Cuil de resultaten in een krantenstijl aanbiedt en vaak afbeeldingen naast een resultaat plaats (te vaak wel irrelevant of niet passend).

Cuil ziet er een pak aantrekkelijker uit dan Google en lijkt een aantal eerste kinderziektes te hebben overwonnen. Dit neemt niet weg dat er nog duchtig aan het algorimte zal gesleuteld moeten worden wil het echt de concurrentie aankunnen met de jongens van Mountain View.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *