Google Voice Search in 13 nieuwe talen

Spraakherkenning is meer en meer in opkomst en de impact zal in de toekomst alleen maar toenemen. Google speelt handig in op die trend. Met Voice Search kan je zoektermen in je telefoon inspreken en snel en gemakkelijk resultaten verkrijgen. Wanneer je onderweg bent en de tijd niet hebt om iets in te tikken, is het een handige oplossing. On the go Thaïse restaurants in Brussel zoeken? Voice Search snelt je te hulp. De tool is al beschikbaar in 29 talen (waaronder Nederlands) en nu komen er 13 nieuwe talen bij. In totaal zijn er op dit ogenblik 42 talen in 46 landen beschikbaar. Alleen voor Android-gebruikers weliswaar.

Werk van lange adem

De nieuwe talen zijn (in alfabetische volgorde): Baskisch, Bulgaars, Catalaans, (Europees) Portugees, Fins, Gallicisch, Hongaars, Ijslands, Noors, Roemeens, Servisch, Slovaaks en Zweeds. Google is al enkele jaren bezig met de techniek maar het is elke keer weer een huzarenstukje om het toevoegen van een nieuwe taal tot een goed eind te brengen. De ingenieurs moeten om te beginnen al honderdduizenden uitspraken van vrijwilligers verzamelen en en elke taal heeft haar eigen specifieke idioom. Daarna bouwen de ingenieurs een soort ‘leermachine’ die voorspelt hoe alle andere woorden in een bepaalde taal worden uitgesproken.

Kleine stukjes worden geheel

De spraakherkenning van Google werkt via een server. Dat wil zeggen dat jouw input wordt verstuurd naar Google en in stukjes geknipt. Die individuele stukjes worden samengevoegd en vergeleken met woorden en lettergroepen. Zo probeert Google er een geheel van te maken. Zeker in het begin werkt het systeem niet perfect, maar het principe is dat het systeem bijleert. Hoe meer mensen er gebruik van maken, hoe preciezer de resultaten zijn.

Een taal per keer

Hoe je met Voice Search start, hangt af van het type telefoon je hebt. Als je met Android 2.2 werkt, dan moet je gewoon op het microfoontje drukken in de Google Search widget. Anders kan je Voice Search app installeren. Je kan de applicatie slechts in een taal gebruiken. Bijkomende talen kan je uiteraard toevoegen.

Executive Summary

Google breidt spraakherkenningstool verder uit
Hoe meer mensen Voice Search gebruiken, hoe accurater het wordt

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *