Google Video en Google Places: slachtoffers van Larry Page

Google co-founder Larry Page pictures in 2006.
Larry Page trad nog maar net aan als nieuwe CEO, maar dit doet hij niet onopgemerkt. In een eerder artikel kon je al lezen hoe hij aan een reorganisatie begon van Google in zijn eerste werkweek. Nu gaan enkele Google producten onder het mes.

Google Video wordt volledig verwijderd, terwijl een test op Google Places niet voldoende resultaten opleverde. Die test had als doel kleine ondernemingen te laten adverteren op Google Places.

RIP Google Video

Het grootste slachtoffer is Google Video. Die dienst is al enkele jaren in onbruik door de aankoop van Youtube door Google. Sinds 2009 kan je er zelf niets meer uploaden.Nu worden alle online video’s die er nog opstaan verwijderd. Tot 13 mei heb je nog de tijd om je bestaande video’s te downloaden. Daarna kan men ze uploaden via Youtube of andere sites zoals Vimeo.

Google Video werd nog vooral gebruikt voor langere video’s, die niet op Youtube terecht konden. Maar dit was duidelijk niet voldoende voor Larry Page om nog middelen te besteden aan de videodienst.

Google Places – tags?

Google staat vooral bekend voor zijn zoekmachine. Voor lokale ondernemingen zoals restaurants heeft Google echter andere opties. De belangrijkste hiervan is natuurlijk Google Places.Met Google places kan je je bedrijf letterlijk op de kaart zetten. Met de juiste omschrijving kan je dit ook helpen in de zoekresultaten vooral voor lokale zoekopdrachten.

Google Places - tags

Google deed een test met tags om adverteren op Google Places mogelijk te maken. Door de tags valt je zaak harder op en kon je meer informatie toevoegen aan je Google Places. Ondanks investeringen heeft dit duidelijk niet genoeg opgeleverd. 300 telemarketeers werden toegewezen om de dienst te promoten. Desondanks zal die dienst in mei 2011 ook stoppen.

Social media is de grote schuldige

Het is duidelijk dat Larry Page met de grove borstel door de verschillende diensten van Google gaat. Google heeft honderden producten en het is misschien wel een goed idee om de effectieve en verlieslatende producten te onderscheiden.

Toch is er kritiek op de beperkte ondersteuning die gebruikers van Google Video krijgen om hun video’s te downloaden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de video’s automatisch over te zetten naar Youtube. Betreft de Google Places tags is er pas deze maand een mail verstuurd om aan te duiden dat de dienst stopgezet wordt.

We hopen dat Google in zijn rush naar social media niet vergeet dat de gebruikers centraal moeten staan.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *