Google Social Search gaat volgende week globaal

Google Social Search logo

Google probeert sociale signalen in zijn zoekresultaten te integreren. Sociale netwerken hebben waarschijnlijk een directe invloed op je ranking in Google. Maar met Social Search gaat de integratie enkele stappen verder. Net als Bing wilt Google informatie van je vrienden een opvallende plaats geven in je zoekresultaten. Bij Bing draait die sociale invloed vooral rond Facebook. Aangezien Google hier geen toegang toe heeft gebruikt het zijn eigen netwerk.

Social Search over heel de wereld

Vanaf volgende week zal Social Search in 19 talen worden gelanceerd. Om je resultaten op maat te geven zal Google gegevens van alle Google producten in je account gebruiken: Google Buzz, Google Reader, Gmail, Google Contacts, enz. Dit sociale netwerk van Google wordt gecombineerd met gegevens van Twitter, wanneer je dat kanaal linkt aan je Google Account.

Een element dat erg belangrijk lijkt voor het succes van Social Search is Google’s +1 knop. Volgens een post op de Google blog wordt de +1 van Google binnen enkele weken gelanceerd. Net als Facebook likes bij Bing, zal de +1 vertoond worden in de zoekresultaten.

Ook de foto’s van je vrienden die bepaalde content delen of hebben geschreven worden in de zoekresultaten opgenomen. In onderstaand Youtube filmpje geeft Google een beeld van de mogelijkheden van Social Search.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4hAgiIXuNbs&feature=player_detailpage[/youtube]

Omdat Google bijna al zijn producten gebruikt voor Social Search kan je best je privacy instellingen eens nakijken. Om een overzicht te krijgen van de informatie die Google zal gebruiken kan je naar het Google Dashboard. gaan. Die website geeft je een overzicht van de sociale producten van Google die je gebruikt en de informatie die je op dit moment deelt.

Facebook’s aanval

Met de timing van dit nieuws lijkt de pr-aanval van Facebook extra verdacht. Velen stellen zich de vraag of het de bedoeling was van Facebook om de release van Google’s Social Search uit te stellen of argwaan te wekken op vlak van privacy.

Wij zullen de veranderingen volgende week zeker testen. Maar visueel ziet het er op dit moment minder spectaculair uit dan Bing’s sociale initiatieven.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *