Google Maps wordt concurrent van Foursquare

Google heeft een nieuwe versie van Google Maps voor Android gelanceerd, en er is één ding dat daarbij in het oog springt: er is namelijk een spelelement toegevoegd. Het was voordien al mogelijk om in te checken bij Google Maps, en bij Google Latitude, een andere dienst van Google, kon je met je vrienden je positie delen.

Maar nu worden deze twee blijkbaar gecombineerd, waarbij je in Google Maps kan inchecken op een bepaalde plaats en dit met je vrienden delen. Het nieuwe hierbij is dat je met het inchecken ook punten kan verdienen. De punten worden in een scorebord of Leaderboard bijgehouden. Het principe lijkt dus verdacht veel op dat van Foursquare.

Google Latitude is een dienst van Google die tot nu toe niet echt populair was, zeker als we het vergelijken met Foursquare of Facebook Places. Daar lijkt Google nu dus iets aan te willen doen. Google heeft daarbij de mosterd gehaald bij Foursquare, en vooral het spelelement daarvan overgenomen. De punten kunnen worden gedeeld met je vrienden op Google+, waardoor Google Maps een zoveelste dienst is van Google dat wordt gelinkt aan het sociale netwerk van de zoekgigant.


Het lijkt er ons dus op dat dit niet zomaar een poging is om Foursquare het vuur aan de schenen te leggen, maar dus ook een nieuwe stap is in de oorlog met Facebook. Door Google Maps te linken met Google+, hoopt Google ongetwijfeld fervente Google Maps gebruikers over de streep te halen om een profiel aan te maken op het sociale netwerk, om zo te kunnen inchecken met vrienden.

Hoewel deze nieuwste versie niet echt groots werd aangekondigd, en voorlopig nog wat verborgen staat, mogen we er toch van uitgaan dat het in de toekomst verder zal worden uitgebouwd. Samen met Foursquare en Facebook Places dienen we vanaf nu dus met z’n allen op drie verschillende netwerken in te checken. Niet echt handig, lijkt ons. De toekomst zal daarom moeten uitwijzen welk van de netwerken uiteindelijk de bovenhand zal halen.

Executive Summary

Wat? Google maakt het mogelijk om punten te verdienen met check-ins via Google Maps
Dus? Hiermee gaat Google de concurrentie aan met Foursquare en Facebook.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *