Google lanceert online MS Office-killer

Google Apps MS Office Killer ?

Vanaf volgende week start Google met het aanbieden van Google Apps Premier Edition, een online systeem dat de concurrentie moet aangaan met Microsoft Office.

De prijs bedraagt zo’n 50 $ per jaar per account en in ruil kan je gebruik maken van een hoop Google diensten als GMail voor email, GTalk als instant Messenger, Google Docs als tekstverwerker, Google Spreadsheets als rekenblad, Google Calendar als agenda en Google Page Creator als web-editor. In de nabije toekomst zou daar wel eens een presentatieprogramma kunnen bijkomen.

Big deal hoor ik u al zeggen, die diensten zijn voor iedereen al gratis beschikbaar. Wel, met de Premier Edition krijg je nog enkele extra’s: je krijgt toegang tot de Google API om integratie met bestaande systemen te vereenvoudigen, je kan gebruik maken van online conference rooms, je kan tot 10 GigaByte opslaan in je persoonlijke folder, je krijgt uitgebreide telefonische support en bovendien kan je alles raadplegen via BlackBerry-toestellen. En dan misschien het belangrijkste van alles: als je betaalt voor de dienst komen er nergens nog advertenties te voorschijn, zelfs het logo en de domeinnaam van Google mogen vervangen worden door die van het eigen bedrijf.

Volgens Google zelf zijn o.a. General Electric en Procter & Gamble al aan het overwegen om over te stappen op het online kantoorpakket. Voordelen zijn makkelijk te bedenken: de kost van online samenwerking kan aardig worden beperkt, voor 50 $ per jaar zit je safe en hoef je je dus niet te bekommeren om feature en security updates en het upgraden naar een nieuwe en meestal duurdere versie (vgl. MS Office) van het pakket is niet meer nodig. Nadeel is dat als je ergens bent waar geen internet-connectie voorhanden is je niet voort kan werken. En nog een bedenking: is elke firma zomaar bereid om al zijn documenten, inclusief gevoelige of strategische informatie, zomaar op de servers van Google te parkeren ?

Microsoft liet eerder al weten ook aan een online versie van Office te werken. Deze zal MS kennende nog even op zich laten wachten. Microsoft is immers de gewoonte toegedaan een pakket pas te lanceren als het voorzien is van alle toeters en bellen. Google heeft deze gewoonte niet. Ze lanceren elke functionaliteit in bà¨ta-fase naar het grote publiek en laten pakketten organisch groeien, afhankelijk van de manieren waarop een pakket wordt gebruikt en er wordt ook geluisterd naar suggesties en feedback van de gebruikers. Bijna ongemerkt zijn zo de Google functionaliteiten die nu gebundeld worden in Google Apps gegroeid tot een systeem waarmee de aanval op het zelfs nog niet bestaande MS Online Office ingezet kan worden.

Meer info op de Official Google Blog.

De officiële aankondiging vind je hier.

Inschrijven kan je hier. Trial is gratis tot 30 april 2007.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *