Google introduceert Knowledge Graph in het Nederlands als Kenniskaart

Wie vanmorgen de homepage van Google opende, zag waarschijnlijk meteen het extra zinnetje onder de zoekbalk staan: “Sneller antwoord op uw vragen met de Kenniskaart. Nu ook in het Nederlands”. De Kenniskaart is de Nederlandse term voor de Knowledge Graph, en is sinds afgelopen nacht actief in het Nederlands.

De Knowledge Graph is een grote database van Google met enorm veel informatie over personen, plaatsen en begrippen. Deze Knowledge Graph werd al in mei vorig jaar geïntroduceerd door Google, en was aanvankelijk enkel beschikbaar in het Engels. Eind vorig jaar kwamen daar ook nog de talen Spaans, Frans, Duits, Portugees, Japans, Russisch en Italiaans bij.

Aanvullende informatie voor Google-gebruiker

De Kenniskaart is eigenlijk bedoeld om de Google-gebruiker nog sneller van informatie te voorzien, om nog sneller een antwoord te kunnen geven op veel gestelde vragen. Dankzij de kenniskaart kan Google nog aanvullende informatie geven bij een zoekopdracht, tenminste als deze informatie relevant is voor de gebruiker. De aanvullende informatie wordt getoond in een extra blok aan de rechterkant van de zoekresultaten.

Vaak gebruikte voorbeelden bij de Knowledge Graph zijn bijvoorbeeld het opzoeken van informatie over beroemdheden en historische figuren, zoals Leonardo da Vinci. Zo krijg je een korte inleiding in het leven en werk van de Italiaanse grootmeester wanneer je zijn naam ingeeft in Google. Daarnaast kan je ook extra informatie krijgen wanneer je zoekt op bijvoorbeeld steden, kunst, films, gebouwen, enzovoort.

Bladeren in de carrousel

Ook de carrousel bovenaan de zoekresultaten is een bijkomende kenmerk van de Knowledge Graph. Wanneer veel afbeeldingen over een bepaald onderwerp getoond kunnen worden, dan zullen zij vertoond worden in de vorm van een carrousel bovenaan de zoekresultaten, waarin je makkelijk kan door bladeren. Zoek bijvoorbeeld op [bezienswaardigheden Amsterdam] of [Efteling attracties], en je krijgt een mooie reeks afbeeldingen waarin je kan bladeren.

De Kenniskaart is bovendien beschikbaar voor zowel desktops, tablets als smartphones.

Executive Summary

Introductie Kenniskaart
Google heeft de Knowledge Graph uitgerold in het Nederlands, en het de naam Kenniskaart meegegeven.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *