Google goes OpenSocial

opensocialSlechte verliezer of niet, Google maakt er een punt van om rivaal Facebook, die met de social networking golf furore maakt, het vuur aan de schenen te leggen. Het succes van facebook blijkt voornamelijk verklaard te worden door het feit dat facebook ontwikkelaars toeliet om applicaties te schrijven voor facebook. Het zijn blijkbaar deze applicatie die de positieve spiraal van facebook dragen.

Wat Google nu aankondigt, OpenSocial, is net zo’n platform (API) waarop applicaties kunnen draaien, maar dan zonder ze te moeten herschrijven, deze applicaties beschikbaar worden voor elk social netwerk dat OpenSocial van Google ondersteunt. Google probeert met dit initiatief zowat de lijm te worden tussen sociale netwerken. Het is inderdaad vervelend dat je, indien je van meerdere netwerken wenst gebruik te maken, je steeds opnieuw je profiel moet aanmaken, en jou (zelfde) vrienden dient uit te nodigen om te connecteren. Of deze lijm gaat blijven plakken is de vraag.

 

OpenSocial wordt een set van 3 api’s, die moeten toelaten volgende core informatie te delen: je profiel, je vrienden en jou activiteiten. Via OpenSocial zullen applicaties lopen op basis van javascript en html, en dit in tegenstelling tot de applicaties op facebook die de FBML (facebook markup language) dienen te gebruiken. 

Gaan de sociale netwerken dit zomaar aannemen? Of is Google met wat sterkere argumenten gekomen (meer kickback?, andere voordelen?) Hyves.nl heeft blijkbaar al toegezegd, maar officiële ‘launch partners’ worden onderverdeeld in hosts en developers. Hosts zijn de participerende sociale netwerken en omvatten reeds Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo and Oracle(??). Ontwikkelaars zijn: Flixster, iLike, RockYou and Slide.  

 

opensocial networks

 

Ondertussen is Google ook qua marktkapitalisatie over een gigant als Procter & Gamble gesprongen naar een 5e plaats. Enkel ExxonMobil, General Electric, Microsoft en AT&T zijn groter dan Google.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *