Google en Facebook heersen over digitale reclamemarkt

Lange tijd was het commercialiseren van het mobiele netwerk de grootste uitdaging waarmee Facebook te kampen kreeg. Sinds vorig jaar lijkt Facebook die trein toch op de rails te hebben. De bevestiging daarvan blijkt uit een onderzoek van eMarketer.

Het onderzoeksbureau verwacht dat Facebook dit jaar nog een aandeel van 15,8% op de mobiele advertentiemarkt zal innemen. Eerder ging het bedrijf uit van een marktaandeel van slechts 12,9%. In 2012, het eerste jaar dat Facebook mobiele advertenties mogelijk maakte op het sociale netwerk, was het marktaandeel nog maar 5,35%.

Google sterkste speler op online advertentiemarkt

Ondanks de steile opmars komt Facebook nog steeds niet in de buurt van grote slokop Google. eMarketer verwacht dat Google dit jaar een marktaandeel zal bereiken van 53,17% van de wereldwijde mobiele advertentiemarkt. Dat is een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar, en dat is vooral het gevolg van de stijging in het aantal mobiele zoekopdrachten en de hogere inkomsten uit YouTube. Ook de mobiele advertentiemarkt zelf zal naar verwachting met 89% stijgen in 2013, tot 16,65 miljard dollar.

Google en Facebook zijn niet alleen de grootste spelers op de mobiele advertentiemarkt, maar ook op de digitale advertentiemarkt in het algemeen. Daar staan ze zelfs nog iets sterker in hun schoenen.

Alle devices in beschouwing genomen blijft Google afgetekend de sterkste speler op de advertentiemarkt. Van elke dollar die wereldwijd aan digitale reclame wordt uitgegeven, gaat één derde (33%) rechtstreeks naar Google. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 2012 (31,46%). Ook Facebook verstevigt zijn positie, met een stijging van 4,11% in 20112 naar 5,41% in 2013. Yahoo! verliest marktaandeel, terwijl het marktaandeel van Microsoft stabiel blijft.

Executive Summary

Online advertentiemarkt
Google is de grote heerser op de digitale advertentiemarkt. Het marktaandeel van Facebook groeit snel.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *