Google e-bookstore: de concurrent voor Amazon

Meer dan een jaar na de het begin van de geruchten, werden gisteren de deuren van de Google eBookstore geopend. Tijdelijk is het enkel mogelijk voor gebruikers gelokaliseerd in de V.S. om boeken te kopen via de online bookstore. Als alle juridische plooien zijn plat gestreken is het ook mogelijk voor gebruikers buiten de V.S. om boeken te downloaden via de Google eBookstore. Google durft er echter nog geen datum op te plakken wanneer de rest van de wereld zich kan melden om een exemplaar te downloaden.

Google beweert met zijn webshop voor boeken te onderscheiden van andere ebookaanbieders door een aanbod van meer dan 3 miljoen exemplaren die de afgelopen 6 jaar werden ingescand. Een deel van deze collectie is gewoon publiek beschikbaar en het andere deel is voor verkoop.

De Google eBookstore onderscheidt zich verder van andere spelers doordat het gehele project cloud-based is. Dit biedt de gebruikers de mogelijkheid hun gedownloade boeken op te slaan in een eigen virtuele bibliotheek. Zo kan iedere gebruiker met een internetverbinding op zijn laptops, desktop, smartphone of ereader om het even waar zijn favoriete boek lezen. Bij het lezen van een boek via een bepaalde reader wordt het boek ook rechtstreeks op uw apparaat gezet dus ook zonder verbinding kan  uw boeken lezen. Google zegt dat de problemen bij anderen online boekenwinkels is dat iedere speler zijn eigen formaat heeft en daardoor gelimiteerd is tot een bepaald aantal readers. Google biedt formaten aan die bijna met elk apparaat op de markt compatibel zijn. Toch hoort de Kindle, ereader van Amazon, niet tot deze grote groep van apparaten.

De ontwikkeling van de ebookstore door Google is een frontale aanval op het grote marktaandeel van Amazon. Deze webshop begon ooit als een boekenwinkel maar is ondertussen ook uitgegroeid tot de grootste speler in de verspreiding van digitale boeken. Amazon heeft met zijn eigen reader, Kindle, nog wel een troef achter hand te hebben. Maar het ziet ernaar uit dat Google na zijn eigen smartphone ook nog andere apparaten zal aanbieden om ook op dat deel van de markt te kunnen concurreren met bestaande spelers. Zo werkt men zelfs aan een eigen netbook.

Google maakt het mogelijk voor gebruikers om een werk te downloaden via de Google eBookstore of via partners Powell’s books, Albiris en participerende leden van de American Booksellers Association. Volgens Google biedt ze de oplossing voor kleine onafhankelijke uitgevers. Men beweert altijd 52 percent van de normale prijs te vragen ook al is Google van plan grote kortingen te geven op de aangeboden exemplaren. Zo probeert Google een groot deel van de sector achter zich te krijgen zodat de nu nog bestaande achterstaand met de concurrentie kan worden weggeveegd. Zouden ze van plan zijn gerichte advertenties in boeken te plaatsen? Zou jij verkiezen een boek gratis te downloaden in ruil voor het accepteren van advertenties in het boek??? Ik zou het wel eens willen proberen: je leest een stukje proza, je hoofdpersonage drinkt een Duvel (wie zou dat zijn??) en Groupon biedt je via Google Adwords een korting van 70% op een bakje van je favoriete biermerk? Niet dan?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *