Google bouwt met Katango aan toekomst Circles en het ‘delen’

Net zoals bij digitale televisie, zullen we ook bij content gaan beslissen wat we waar en wanneer kijken (en delen), en misschien nog belangrijker, van wie we content te zien willen krijgen. Facebook staat op dat vlak al vrij ver met z’n Smart Lists en z’n EdgeRank. Maar nu lijkt Google een stapje verder te (willen) gaan door Katango over te nemen.

Katango is een bedrijf dat de gelijknamige app ontwikkeld heeft die tot voor kort je Facebook contacten importeerde om ze dan in groepen te gaan indelen. Min of meer het concept van Facebook Lists en de Google Circles, maar dan beter en eenvoudiger. Tot dat Facebook met z’n Smart Lists op de proppen kwam waardoor Katango overbodig werd. Voor Facebook dan toch…

Google Circles & Katango: success story?katango-google-plus-google-circles

Maar daar kwam allemaal verandering in toen Google in november 2011 besloot om Katango over te nemen. Hoewel de overname dus al even geleden gebeurde, zien we momenteel nog niets. De Katango app is bovendien ook nog niet beschikbaar voor Android en ook op Google Plus – zowel via pc als via smartphone – zelf zien we momenteel nog geen veranderingen…

Google heeft allicht grootse plannen voor Katango en z’n technologie.

Katango maakt namelijk gebruik van machine learning en een zeer complex algoritme om in enkele seconden je contacten in ‘actionable groups’, zoals de oprichter van Katango Yoav Shoham ze noemt, in te delen. Dat gebeurt door je interacties met contacten, de nabijheid ervan, de interactie tussen je contacten onderling en interesses te razendsnel te analyseren. Informatie die allemaal te vinden is op de profielen van je contacten en gebaseerd op die signalen, worden je contacten vervolgens dus ingedeeld in groepen als bv.: schoolvrienden, collega’s, familie, beste vrienden, sportvrienden, kennissen uit je vorige woonplaats, etc.

Min of meer wat Google Plus nu al doet met z’n Circles, maar dan geautomatiseerd en gewoonweg een pak beter. Katango groepeert vrienden en doet dat naar eigen zeggen voor 95% van de gevallen zeer accuraat. Mocht er toch iemand in een verkeerde groep belanden of juist niet in de beoogde groep zitten, dan kan je die makkelijk toevoegen en/of verwijderen. Ten slotte benoem je ook zelf je groepen wat de app (en de technologie) dus zeer gebruiksvriendelijk en flexibel maakt.

Voor Google Plus zou dit een mooie opsteker kunnen zijn. Volgens velen houdt o.a. de complexiteit van het sociale netwerk nieuwe gebruikers tegen. Door automatisch en makkelijk vrienden laten in te delen in relevante groepen en daar dan ook nog eens eenvoudige mogelijkheden om content te delen aan te koppelen, zou Google Plus toch al wat meer nieuwe gebruikers moeten kunnen aanspreken.

Eenvoudige content curatie en content aggregatie – sharing made easy

Weldra kunnen we dus (hopelijk) de ‘hassle’ om Circles op te bouwen achterwege laten aangezien Katango (of alleszins hun technologie) dat allemaal voor ons regelt in slechts enkele seconden. Het andere spectaculaire aan de app en de technologie erachter, is dat je zeer makkelijk en snel dingen kan delen, comments geven, etc. met de mensen die jij kiest, en enkel die mensen. Content curatie vereenvoudigd..

Katango-applicatie-groepen

Nog een groot voordeel en ook een stap vooruit is dat je ook de mogelijkheid hebt om je nieuws te filteren op basis van een lijst. Op deze manier wordt content aggregatie op een relevante manier geautomatiseerd en komt het nieuws dat jij wilt naar je toe. Je vrienden gebruiken geen Google Plus? Geen probleem. Stel dat je grootmoeder geen lid is van om het even welk sociaal netwerk, maar wel beschikt over een e-mailadres. Dan krijgt zij alsnog jouw post aan in haar mailbox. Op die manier kan je dus met iedereen zeer snel content delen.

Katango-makkelijk-content-delen-met-groepen

Een ander groot probleem voor Google Plus is trouwens dat bestaande gebruikers beginnen af te haken doordat niemand of weinig van hun vrienden het sociale netwerk gebruiken. Uiteraard vormt dit dan ook een drempel voor de nieuwe gebruikers. Katango zou deze drempel dus kunnen verlagen door het feit dat je post ook via mail bij al je vrienden die geen Google Plus gebruiken terecht komt.

Ten slotte zou het zeker en vast ook een sterke troef zijn voor Google Plus als ze de technologie van Katango kunnen koppelen aan de Google Hangouts en Google Huddle wat het sociale karakter van Google Plus sterk zou kunnen boosten.

Verbetering van Circles op Google Plus? Ook goed voor bedrijven!

Al het voorgaande is uiteraard ook perfect van toepassing op bedrijven. Zowel voor de interne communicatie als voor de externe communicatie. Zo kan de bedrijfspagina met haar automatisch ingedeelde Circles kunnen dienen als kanaal voor interne communicatie aangezien je met een specifieke groep (collega’s/werknemers) informatie kan delen. Maar ook voor communicatie met bepaalde klanten, bv. brand advocates, of al je klanten (dus ook zij die geen lid zijn van Google Plus) tegelijkertijd is Katango de perfecte tool. De groep kiezen waarmee je wilt delen, je bericht ingeven en delen!

Een ander idee is om tijdelijke groepen op te richten. Zo kan je voor een bepaald evenement bepaalde sprekers in een groep plaatsen om hen belangrijke info mee te delen. En wat zelfs nog beter zou zijn, is dat Google al z’n producten (Google Calendar, Google Docs, …) integreert binnen Google Plus zodat je met bepaalde groepen ook presentaties en dergelijke kan delen met behulp van Circles. Zo zouden project en account managers makkelijk en snel kunnen communiceren en belangrijke documenten uitwisselen met hun klanten.

katango-inbox-groepen

Een ander voordeel voor bedrijven is het indelen van nieuws op lijsten. Zo zie je welke fans en volgers jouw merk het meest vermelden waardoor je makkelijker brand advocates en influencers kan herkennen en uiteraard activeren. Katango is dus een nieuwe maar zeer bruikbare social media tool aangezien het meerdere functionaliteiten combineert, waaronder dus ook social media monitoring.

We zullen moeten afwachten wat Katango uiteindelijk zal worden binnen Google Plus. Het zal alleszins een sterke verbetering zijn maar misschien is het ook wel jammer dat Katango niet gewoon een third-party app gebleven is. Zo had je al je sociale contacten, zowel van Twitter als van Facebook en Google Plus (en evt. nog andere) kunnen indelen in groepen zodat je snel en eenvoudig met je hele sociale netwerk zou kunnen delen.

Maar dat is dan al een ander paar mouwen natuurlijk…

Executive Summary

Wat? Ontmoet Katango, het reddingsmiddel voor Google Circles
Waarom? Katango automatiseert het indelen van Google Circles en verlaagt daarmee de drempel
Dus? Katango zou wel eens een echte game-changer kunnen zijn voor Google Plus…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *