Gebruikers meest tevreden over Google+, minst tevreden over Facebook

Elk jaar wordt een American Customer Satisfaction Index uitgebracht die de klantentevredenheid van Amerikaanse consumenten in verschillende sectoren meet. In die index wordt ook de sector van de sociale media onder de loep genomen. En de resultaten mogen vrij verrassend genoemd worden.

Wat de sociale netwerken betreft blijkt Google+ de meest tevreden gebruikers te hebben. Aangezien Google+ nog relatief nieuw is, werd het dit jaar voor het eerst opgenomen in de index, en het bekleedt meteen de koppositie, met een indexcijfer van 78 op een maximum van 100. Google+ wordt vaak een spookstad genoemd, aangezien er weinig actieve gebruikers zouden zijn, maar de gebruikers die actief zijn blijken dus uiterst tevreden te zijn over het sociale netwerk van Google.

Slechte score voor Facebook

Het sociale netwerk dat dan weer door de mand valt is Facebook. Met een indexcijfer van slechts 61 vinden we Facebook terug op de laatste plaats. Het netwerk daalt met 8% ten opzichte van vorig jaar. Ondanks het feit dat Facebook het netwerk is dat de grootste marktpenetratie heeft, zijn gebruikers van Facebook tegelijk ook het minst tevreden over het netwerk.

Verklaringen voor de lage score van Facebook moeten gezocht worden bij de traditionele advertenties die vele gebruikers irriteren, de bezorgdheid omtrent privacy bij veel gebruikers, de slechte gebruikerservaring van de mobiele app, en de steeds veranderende interface. Niet toevallig scoort Google+ op deze punten wel goed.

Verderop in de lijst zien we ook goede scores voor Wikipedia (78) en Youtube (73). Pinterest, een andere nieuwkomer in de lijst, scoort evenveel als het gemiddeld van de markt (69), de andere nieuwkomers, Twitter (64) en Linkedin (63) scoren onder het gemiddelde, maar nog steeds meer dan Facebook.

Dalende koers van Facebook

De ACSI zorgt er alvast mee voor dat het Facebook aandeel weer stevig daalt. Afgelopen dagen was de koers van het aandeel al fel gezakt als gevolg van uitspraken van analist Rory Maher, als zou het aantal Amerikaanse gebruikers van Facebook het afgelopen jaar met 1,1% gedaald zijn. De analist heeft 23 landen onderzocht, en het overgrote deel van die landen vertoont nauwelijks of negatieve groei. Enkel in Europa blijft het aantal gebruikers stijgen.

Executive Summary

American Customer Satisfaction Index
Uit de jaarlijkse ACSI blijkt dat gebruikers van Google+ het meest tevreden zijn, terwijl gebruikers van Facebook het minst tevreden zijn.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *