Gebruik Firefox blijft toenemen, één op vijf Belgen kiest voor gratis browser

Firefox gebruik neemt toeDe opmars van Firefox lijkt niet te stuiten : het onmogelijk te doorbreken geachte monopolie van Internet Explorer (IE) lijkt toch een beetje te wankelen. Natuurlijk zijn de cijfers nog niet van die aard dat ze bij Mozilla, de makers van de Firefox-browser, mogen claimen dat ze binnen de kortste tijd de meest gebruikte browser zullen hebben, maar de tendens is er in elk geval. In Europa koos volgens een onderzoek van het Franse XiTi Monitor in juli 2007 zo’n 27,8% van de gebruikers voor Firefox (tegenover 21,1% een jaar daarvoor). België hinkt zoals gewoonlijk een klein beetje achterop met 21,0% en Nederland is een beetje verrassend hekkensluiter met 14,6%.

In geen enkel Europees land is het gebruik van Firefox er het afgelopen jaar op achteruit gegaan. In enkele landen is de vooruitgang zelfs spectaculair te noemen. Zo is het gebruik in Ierland het afgelopen jaar met meer dan 50% gestegen, zodat nu bij 40% van de Ieren Firefox als browser hebben. Maar de landen in de EU waar Firefox het populairst is zijn Slovenië, Finland en Slovakije. Daar maakt meer dan 40% van de surfers gebruik van Firefox. De Nederlanders daarentegen blijven trouw aan Internet Explorer en lijken Firefox als degelijk alternatief voor de Microsoft browser nog niet ontdekt te hebben.

Op onderstaande afbeeldingen krijg je een overzicht van het Europese en wereldwijde gebruik van Firefox :

Gebruik van Firefox als browser in Europa

Gebruik van Firefox als browser wereldwijd

Wereldwijd zijn vooral Europa en Oceanië dus voortrekkers in de verspreiding van Firefox.

En waarom kiezen mensen dan voor Firefox ? Vooreerst natuurlijk omdat het een snelle, veilige en gebruiksvriendelijke browser is die je gratis kan downloaden. Maar ook zeker omdat Firefox beschikt over tabbed browsing (overgenomen door Microsoft in IE 7) en omdat dankzij z’n add-ons of plugins Firefox volledig aan te passen is aan de wensen en eisen van de gebruiker (een feature die sinds versie 7 ook in IE verwerkt is, zijn het niet zo uitgebreid, gratis en vrij als bij Firefox).

Maar ondanks deze mooie cijfers voor Mozilla blijft Internet Explorer dus nog altijd de grootste en meest gebruikte browser ter wereld. In de EU komt IE op de eerste plaats met 66,5%, Firefox op de tweede plaats met 27,8% en Opera, ook een degelijke gratis browser, op de derde plaats met 3,5%. Safari, de browser van Apple Mac haalt nog 1,7% en alle andere browsers halen niet eens de 1%.

Nog meer cijfers en resultaten van het XiTi Monitor onderzoek kan je hier (FR) en hier (EN) vinden.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *