Facebook wil gebruikers Google Reader binnenhalen

Elk jaar rond deze periode houdt Google een grote lenteschoonmaak, en stuurt het enkele minder presterende diensten op een al dan niet welverdiend pensioen. Eén van de opvallende slachtoffers dit jaar is Google Reader, de RSS-dienst van Google. De dienst zal stopgezet worden vanaf 1 juli 2013.

Google Reader was een dienst die werd opgestart in 2005, maar was nooit echt een grote focus binnen het bedrijf. Toch slaagde het erin om heel wat gebruikers aan te trekken, omdat het in de pre-social media tijdperk nu eenmaal de makkelijkste manier was om verschillende blogs en nieuwssites op de voet op te volgen.

Grote concurrentie van sociale media

Met de stijgende populariteit van sociale media is er echter een einde gekomen aan de opmars van Google Reader. Jaar na jaar bleef het aantal gebruikers van Google Reader dalen, wat meteen de aanzet was tot de stopzetting van de dienst.

De reden voor de tanende populariteit van de RSS-dienst moeten we vooral naar de opkomst van de sociale media kijken. Gebruikers vinden het nu eenmaal interessanter om links en bestanden te delen via sociale netwerken als Facebook, LinkedIn en Twitter. Maar ook Google’s eigen sociale netwerk, Google+, ligt mee aan de basis van de ondergang. De laatste jaren werden hoe langer hoe meer diensten verzameld rond Google+, waarmee het Google Reader zelf de doodsteek heeft gegeven.

Alternatieven voor Google Reader

Door het verdwijnen van Google Reader zien een aantal andere RSS-diensten hun kans om vele oud-Google Reader gebruikers binnen te halen. Alternatieven voor Google Reader zijn ondermeer Feedly, Reeder, Flipboard, Newsblur en Pulse.

Maar nu blijkt dat nog een andere, grotere speler interesse heeft gekregen in de RSS-markt. Volgens technologieblog TechCrunch zou ook Facebook werken aan een RSS-reader. TechCrunch zag enkele verwijzingen naar RSS in de API van Graph Search. Gevraagd naar een reactie, antwoordde Facebook met een droge “no comment”.

Door zijn te focussen op de RSS-markt zou Facebook zijn gebruikers nog langer op de site willen houden, waarmee het natuurlijk meer adverteerders aan boord kan halen. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon leuk om hulpeloze gebruikers van grote concurrent Google binnen te halen.

Executive Summary

Facebook wil Google Reader vervangen
Google Reader stopt op 1 juli 2013 te bestaan. Facebook lijkt een vervanger te willen worden voor de RSS-dienst.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *