Een social media plan voor meer sociale interactie in 4 stappen

Tegenwoordig is bijna elk bedrijf actief op social media. Toch gebeurt het vaak dat bedrijven zich aan social media wagen zonder enig plan of doelstelling. Dankzij dit 4 stappenplan kan je meer sociale interactie via social media creëren, zodat je social media kan gebruiken als een betekenisvol kanaal voor tweerichtingscommunicatie.

Social media plan voor meer sociale interactie1. Luister naar je doelpubliek

Vooraleer je begint met het posten van berichten op social media netwerken, is het belangrijk dat je luistert naar je doelpubliek. Ga bijvoorbeeld na wat jouw doelpubliek belangrijk vindt, welke artikels ze graag lezen, voor welk type content (afbeeldingen, tekst, video, etc.) ze interesse hebben en wat het vaakst door hen gedeeld wordt.

Het luisteren naar je doelpubliek hoeft trouwens niet noodzakelijk op een passieve manier te gebeuren: maak gebruik van online surveys, neem actief deel aan gesprekken op fora, etc. Op fora kan je trouwens gemakkelijk zien welke onderwerpen en vragen uit jouw branche de meeste aandacht krijgen.

2. Wees klaar voor interactie

Door gerichte berichten en artikels te delen via social media, zal je ongetwijfeld heel wat aanhangers bijkrijgen. Toch houdt een doeltreffend social media plan meer in dan dat: het is niet alleen de bedoeling dat je jouw volgers van interessante content voorziet, het is tevens van belang dat je altijd klaar staat om met je volgers te communiceren en antwoorden te geven op hun vragen.

Daarom kan het interessant zijn om te onderzoeken via welke kanalen je doelpubliek het liefst content ontvangt en waar men over onderwerpen discussieert.

3. Meten is weten

Eens je enkele weken of maanden ver bent met je social media inspanningen, is het tijd om te meten of deze inspanningen succesvol waren om je doelen te verwezenlijken. Deze stap is zeer belangrijk omdat je aan de hand daarvan je social media plan zeer gericht kan beoordelen: je ontdekt wat er goed liep en vooral aan welke elementen nog gewerkt kan worden.

4. Leer uit je fouten

Nu je weet waar je fouten zitten, is het tijd om uit deze fouten te leren en op basis daarvan je social media plan aan te passen. Het doel van meten en analyseren is immers niet alleen om te begrijpen wat er in het verleden gebeurd is, maar dient ook om toekomstige acties te bepalen.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je filmpjes op YouTube veel bekeken worden, maar dat er te weinig reacties komen op de filmpjes, kan je daaruit leren en je doelpubliek meer en beter aansporen tot interactie. Dat kan door aan de start van het filmpje een link te laten zien die op het einde herhaald wordt, een extra aansporing tot interactie in het filmpje zelf te verwerken, etc.

Executive Summary

Meer sociale interactie via je social media kanalen?
Luisteren naar je doelpubliek, klaar zijn voor interactie, meten en leren uit je fouten is de boodschap!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *