Een kwart van de 9 tot 16 jarigen vindt van zichzelf dat ze te veel tijd online doorbrengen

Te veel op internet1 op 4 van de jongeren tussen 9 en 16 jaar oud vindt van zichzelf dat ze te veel tijd online doorbrengen. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. Zij peilden bij 1.000 jongeren naar hun internet gebruik. Daarbij gaf 1 op 4 toe dat bijvoorbeeld hun schoolwerk of sociale activiteiten wel eens lijden onder hun internetgebruik. In minder dan 1 procent van de gevallen is er sprake van een echte verslaving.

Gemiddeld 1,5 uur per dag online

Gemiddeld spenderen jongeren tussen 9 en 16 jaar oud 1,5 uur per dag online. De vragenlijst van het Instituut voor Mediastudies peilde ook naar wat jongeren daar zelf van vinden. Daaruit blijkt dat veel jongeren van zichzelf vinden dat ze te veel tijd online doorbrengen: iets meer van 25 procent van de correspondenten gaf aan dat schoolwerk, sociale activiteiten of de nachtrust wel eens te lijden kregen onder overmatig internet gebruik.

Risico’s

Kinderen die op internet zitten, lopen ook heel wat risico’s. Dan denken we niet alleen aan cyberpesten, maar ook aan online daten of onvoorzichtig gebruik van sociale netwerken. De onderzoekers pleiten er dan ook voor om kinderen in de lagere school reeds bewust te maken van de risico’s, en om digitale vaardigheden bij de leerkrachten te promoten.

Wat doe je als ouder tegen cyberpesten of andere online risico’s?

Ook als ouder is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van het internet. Praat met je kinderen over hun online gedrag, maak hen bewust van die risico’s en sta open voor hun vragen. Uitgebreide informatie over hoe je als ouder kan omgaan met internet, en hoe je het integreert in je opvoeding, vind je op de website van Click Safe. Meer informatie over cyberpesten vind je op cyberpesten.be.

Executive Summary

1 op 4 jongeren vindt van zichzelf dat ze te veel tijd online doorbrengen
Ongeveer een kwart van de jongeren tussen 9 en 16 jaar oud brengt te veel tijd op internet door, zo blijkt uit een studie van het Instituut voor Mediastudies.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *