Ebay Zoekertjes

Ebay gaat naast zijn bestaande platform, waar kopers en verkopers via het online platform kunnen bieden op producten en goederen, ook een zoekertjesplatform lanceren. Dit Belgisch inititiaf zal van start gaan vanaf 15 augustus. Volgens verschillende bronnen is het voornamelijk de immobielienmarkt die ebay beoogt. Indien deze Belgische test als succesvol wordt beoordeeld volgt een roll-out naar het buitenland.

Moeten hebbes.be, de koopjeskrant en andere zoekertjesplatformen en immoweb en andere immobieliensites nu vrezen voor hun positie in de markt? Ebay heeft natuurlijk veel gebruikers, maar ook Google heeft veel gebruikers, en ik zie voorlopig weinig Belgen gebruik maken van Google Base. Maar het potentieel en de integratiemogelijkeheden met huidige producten zijn daar. Vraag is en blijft of ebay gebruikers op zoek zijn naar immobilien en diensten. En geraken ze niet verward door de verschillende manieren van werken? De zoekertjes (op termijn wel alle zoekertjes zeker, momenteel enkel deze voor ebay kanabaliserende categorieën zoals bvb auto’s) zullen vooraf betaald dienen te worden door de adverteerder. En is het niet zo dat ebay net een succes is geworden door het groot aanbod, het aantal verkopers?

Feit is dat experimenteren geen kwaad kan. Maar waarom lanceert Ebay dit in België? Naar mijn mening omdat er in België geen sterke “marktplaats” (zie marktplaats.nl) bestaat (alleszins geen met vizie en een revolutionaire houding.) die kan overgenomen worden omwille van het marktaandeel, wat een intern Belgisch ebay initiatief toeliet (make or buy?). Is dit een goed initiatief? Zal moeten blijken maar het is naar mijn gevoel te weinig revolutionair, te weinig schokkend. Wel mooi dat er locale initiatieven mogelijk blijken binnen ebay.

Bron: De tijd

Leave A Comment