Dell is klaar voor Linux ?!

Linux op DellMet de herintrede van Michael Dell aan het hoofd van Dell Computers lijkt het tij gekeerd voor de computergigant. De laatste jaren stak immers steeds vaker de commentaar de kop op dat Dell niet luisterde naar suggesties en wensen van zijn gebruikers. En daarom werd op 16 februari 2007 een website gelanceerd waar iedereen zijn ideeën en verzuchtingen kon ventileren. Voorlopige uitkomst van het onderzoek : mensen willen Linux op Dell !

Op dellideastorm.com kan iedereen mee brainstormen over wat er anders en beter kan bij Dell. En de meest voorkomende suggestie is het aanbieden van PC’s waarop Linux standaard geïnstalleerd is. Dell zal na de lancering van deze website en de belofte dat er gevolg aan de suggesties gegeven zou worden moeilijk anders reageren dan in de nabije toekomst naast Windows Vista ook Linux standaard aan te bieden. Hier beloven ze in ieder geval rekening te houden met de uitkomst van de brainstorm-sessie : "We listen, learn and then improve and innovate based on what our customers want. It´s one of the real advantages of being a direct company."

Het voorstel dat tot op heden op de meeste bijval kan rekenen is er een waarin gesproken wordt over het aanbieden van de drie meest succesvolle, gratis versies van Linux : Ubuntu, Fedora en OpenSUSE. Natuurlijk zijn er ook negatieve commentaren op het voorstel, maar algemeen zou de toevoeging van Linux aan Dell-computers blijkbaar wel een succes kunnen worden.

Enkele andere voorstellen waarin velen zich blijkbaar kunnen terugvinden zijn de volgende :

  • OpenOffice standaard aanbieden i.p.v. Microsoft Office : dit gratis office-pakket kan u al snel enkele honderden Euro’s besparen.
  • No extra software option : zoals je weet komen Dell computers meestal met een hoop extra software die toch niemand gebruikt. Waarom deze niet weglaten of de keuze aan de gebruikers laten ?
  • FireFox als default browser i.p.v. Internet Explorer.
  • Linux-drivers voorzien voor alle aangeboden producten. Op dit gebied is Dell al enige tijd actief.

U ziet het, de meest ondersteunde voorstellen kunnen Dell helpen een marktsegment te bereiken dat tot op heden door de meeste computerfabricanten genegeerd werd : de opensource gebruikers.

Zal Dell de eerste zijn om deze groep te gaan bedienen, zal de hele overstap succes hebben en zo ja, hoe snel zullen de anderen dan volgen ? Wait and see…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *