De zoekmachines zijn het belangrijkste marketingkanaal voor webshops

Dit blijkt uit onderzoek van Webwinkel Vakdagen en Traffic Builders, één van onze concullega’s in Nederland (280 respondenten namen deel aan het onderzoek, waarvan bijna 86% (eind)verantwoordelijk was voor één of meerdere webshops). Zowel wat betreft de stijging van de naamsbekendheid als de return on investment wordt search marketing beschouwd als het beste marketingkanaal.

Search marketing wordt erg gewaardeerd als het gaat om de bijdrage aan online verkopen. Topposities in de organische resultaten van de zoekmachines en adverteren in zoekmachines komen naar voren als meest gewaardeerde marketingmethode. Ruim 60% van respondenten gaf aan tevreden of zeer tevreden te zijn over de resultaten die behaald werden met zoekmachine optimalisatie. Over adverteren in zoekmachines via netwerken als Google Adwords en Yahoo! Search Marketing is ruim 48% tevreden tot zeer tevreden. E-mail marketing en PR volgen op afstand met elk een tevredenheid van ruim 38%. Direct marketing en adverteren in print media komen het slechtst uit het onderzoek.

Ook als het gaat om de bijdrage aan naamsbekendheid nemen zoekmachine-optimalisatie en adverteren in zoekmachines respectievelijk de eerste en tweede plaats in. Ruim 42% is tevreden over zoekmachine optimalisatie, een kleine 18% zelfs zeer tevreden. Direct marketing wordt waar het de naamsbekendheid betreft het minst gewaardeerd: slechts 22,7% is tevreden tot zeer tevreden over de behaalde resultaten.

Vorige week stonden we met een stand op de tweede editie van de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. Hoewel de overrompeling ons minder groot leek dan op de eerste editie vorig jaar, werd deze beurs toch druk bezocht door mensen met een webshop, gaande van startende eenmanszaken tot grote bedrijven. Heel wat search en online marketing bedrijven, waaronder ook QueroMedia zelf, gaven er een sessie. Opvallend was dat vorig jaar de focus van de meeste sessies lag op het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers naar je webshop en dat dit jaar bijna iedereen sprak over het verhogen van je websiteconversies. Search marketing heeft ondertussen immers aangetoond dat het een erg efficiënt marketingkanaal is, met de juiste zoektermen worden geïnteresseerde bezoekers aangetrokken. Maar de focus ligt hoe langer hoe meer op het omzetten van deze bezoekers in leads en klanten, en het verhogen van het rendement.

Bron: Admanager nieuwsbrief

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *