De YouTube Music Awards: uniek, maar ook chaotisch, grof en raar

Afgelopen weekend vonden in New York de allereerste YouTube Music Awards plaats. De show was, uiteraard, enkel op YouTube zelf te bekijken. Alle grote artiesten waren aanwezig: Arcade Fire, Eminem, Lady Gaga en MIA, allemaal brachten ze live optredens, die ook opgenomen werden als live videoclips. Techcrunch omschreef de show als chaotisch, innovatief, grof en raar. Eén ding is zeker: dit zie je niet op tv. Is YouTube erin geslaagd een ‘must-see’ show te creëren, die kan concurreren met het niveau van de MTV Music Awards?

YouTube music awards 2013

Waarom de Youtube Music Awards?

Waarom YouTube Music Awards houden? Er bestaan al tal van award shows: de MTV Music Awards, de Grammy Awards, de Billboard Music Awards, enzovoorts. Maar de MTV Music Awards hebben de laatste tijd serieus aan belang ingeboet: tieners ontdekken nieuwe muziek al lang niet meer via tv en via MTV, vandaag doen ze dat via YouTube. Het belang van YouTube voor artiesten kan je niet ontkennen, en heel wat artiesten danken hun succes mede aan het online videoplatform. In die zin is een live award show eigenlijk een logische stap.

Een terugblik op de award show zelf

De grote vraag is in hoeverre de YouTube Music Awards ergin geslaagd zijn een live evenement te organiseren, dat kan concurreren met de grote award shows die je op tv te zien krijgt? Slaagde YouTube erin een even groot momentum te creëren? Techcrunch omschreef de live show als erg chaotisch (de presentators hadden geen script), innovatief, grof en raar. Vast staat dat je dit niet te zien krijgt op tv, dus de YouTube Awards zijn er alvast in geslaagd zich te onderscheiden van de concurrerende award shows op tv. Nog volgens Techcrunch was het live evenement leuk om naar te kijken, met de nodige dosis humor en chaos. Aan de andere kant is er nog heel wat ruimte voor verbetering: de live optredens konden beter en de chaos was op sommige momenten gewoon té. De show mistte tot slot ook een ‘must-see/must-retweet’ moment: er was geen Britney Spears-Madonna kus, er was geen Kayne West die voor de nodige controverse zorgde, … YouTube had hier meer aandacht aan moeten besteden, want de show mistte daardoor momentum.

Voorlopig kon YouTube nog niet concurreren met de grote award shows op tv. De vraag is natuurlijk hoe lang dat zo blijft: het waren ten slotte de allereerste YouTube Music Awards, en Google hoeft niet meteen een groot succes te zien. Zolang er maar vooruitgang is, en die zal er in een volgende editie zeker en vast zijn.

De winnaars van de YouTube Music Awards

Dit waren de winnaars van de YouTube Music Awards:

  • Video of the Year: Girls’ Generation – ­ I Got A Boy
  • Artist of the Year: Eminem
  • Response of the Year (beste cover/parodie): Lindsey Stirling and Pentatonix ­ – Radioactive
  • YouTube Phenomenon: Taylor Swift – ­ I Knew You Were Trouble
  • YouTube Breakthrough: Macklemore & Ryan Lewis
  • Innovation of the Year: DeStorm ­- See Me Standing
Executive Summary

De YouTube Music Awards: uniek, maar ook chaotisch, grof en raar
Afgelopen weekend vonden de allereerste YouTube Music Awards plaats. Die waren uniek, maar ook chaotisch, grof en raar.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *