De redactie, of hoe je soms wat lager moet mikken…

Er is de laatste dagen veel gezegd en geschreven over de nieuwe website van de VRT Nieuwsdienst: De Redactie. Of het ding nu wel of niet fugly is hangt van je persoonlijke smaak af (Les goà»ts et les couleurs €¦) maar over één zaak kunnen we het wel eens zijn: de site is niet bruikbaar.

Een goed bedoeld initiatief is de zogenaamde “nieuwsstrip” bovenaan elk scherm. Jammer genoeg levert die geen echte meerwaarde want je krijgt clipjes van 30 seconden te zien die meestal onbewerkt materiaal bevatten. Een zin van een woord of twintig moet dan duidelijk maken waar de beelden van een smeulende hoop stof over gaan. Kortom, het gaat meestal nergens over. Misschien zou de “strip” beter werken als een lijstje waarin je het beste van die dag kan vinden?

Zonder javascriptDat brengt ons bij het nieuwsoverzicht. Elke vorm van structuur werd hier overboord gesmeten met als resultaat dat een bezoeker verdrinkt in een zee van informatie. Ze zijn niet gesorteerd, ze zijn met veel en elk blokje lijkt op elkaar, net drie zaken die je moet vermijden om zaken makkelijk te laten terugvinden.

Ook de toegankelijkheid van de site laat soms te wensen over. Denken we maar aan een witte tekst op een lichtgroene achtergrond, met alle respect voor de ontwerpers maar dat is een pure beginnersfout. Het nieuwsoverzicht wordt opgeroepen met JavaScript, een buis voor toegankelijkheid en zoekmachine vriendelijkheid.

De prestaties van de site zijn op z’n zachts gezegd twijfelachtig. Op één blog had iemand het over een CPU gebruik van 100%, niet verbazend als je weet dat je al anderhalve megabyte in het krijt staat door de site gewoon te openen. Dat is dubbel zoveel als CNN.com en meer dan vijf keer zoveel als de huidige BBC News site. Laat De Redactie trouwens niet per ongeluk openstaan want hij wordt live bijgewerkt waardoor je na enkele minuten al gemakkelijk dubbel zoveel hebt binnen gehaald.

MSNBCDe MSNBC redactie, of hoe het wel kan

Laten we de nieuwe site van MSNBC even als voorbeeld nemen. Alles is handig gesorteerd in categorieën die niet kris kras door elkaar staan maar mooi onder elkaar. In elke categorie is er een mini headline, een overzicht van de laatste 15 feiten, de laatste video’s en je kan dieper ingaan op bepaalde onderwerpen.

De site doet exact hetzelfde als De Redactie maar doet het op een overzichtelijke en duidelijke manier. Het is voor een bezoeker veel eenvoudiger om een indruk te krijgen van het nieuws van dat moment. Ondanks de hoeveelheid aan informatie die er op te vinden is straalt de site rust uit, iets wat je op de enorm drukke De Redactie site totaal niet kan.

Nvdr: Tijdens het schrijven van deze post liet ik De Redactie open staan, na een dik uur was het over en out voor Firefox. Nadat de tab met de website in werd gesloten was alles weer koek en ei.

Update: 14u37

De website virus tv heeft ondertussen de ontwerper van De Redactie gevonden:

De Redactie

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *