De nieuwe Google Analytics Tracking Code: upgraden of niet?

Het werd in oktober 2007 al aangekondigd en in december was het eindelijk zo ver: de lancering van de nieuwe Google Analytics Tracking Code (GATC).

Google Analytics nieuwe Tracking Code ga.js

Alle webmasters die graag mee zijn met het laatste nieuwe speeltje hebben hun upgrade ongetwijfeld al lang achter de rug, maar voor degenen die de lancering van de nieuwe code ontgaan is gaan we even na of het al nodig is de upgrade door te voeren.

Maar eerst even kijken hoe de nieuwe code eruit ziet:

urchin.js vs ga.js

Wat er allemaal exact gebeurt in de nieuwe code kan je hier lezen.

Upgraden of niet? Het antwoord zal u misschien verbazen, maar het hoeft (nog) niet. Je Google Analytics account zal probleemloos blijven werken als je de upgrade niet doorvoert, toch voor tenminste 12 maanden. Maar (natuurlijk is er een maar), waarom zou je het niet doen? Er zijn immer toch enkele voordelen verbonden aan de upgrade:

  • Event tracking: met de nieuwe code wordt het mogelijk (of toch tenminste eenvoudiger) events te tracken. Vooral eigenaars van websites met veel multimedia, flash en ajax zullen hier gretig gebruik van kunnen maken. Dit was de rechtstreekse aanleiding voor de grote update en het gebrek aan event tracking was trouwens een van de zwakkere punten van Google Analytics (hierbij dus volledig goedgemaakt).
  • Tracken van uitgaande links: outbound links tracken vereiste onder de vorige versie van de GATC nogal wat kunst- en vliegwerk. De nieuwe code registreert uitgaande links automatisch. Je hoeft elke uitgaande link dus niet meer zelf te taggen.
  • De nieuwe GATC is kleiner en sneller. Het te downloaden bestand is kleiner, dus zullen je pagina’s sneller laden.
  • Eén code volstaat voor zowel het http:// als het https:// gedeelte van je website.
  • De nieuwe code is volledige object georiënteerd. Dit wil wel zeggen dat oude functies zoals bijvoorbeeld urchinTracker() niet meer werken. Maak je op je website gebruik van de geavanceerde mogelijkheden die de oude code te bieden had, dan zal de overschakeling vermoedelijk iets meer tijd in beslag nemen.
  • In de toekomst zullen er aan de nieuwe GATC nog meer extra features toegevoegd worden.

Upgraden hoeft dus nog niet, maar de nieuwe GATC heeft toch enkele voordelen t.o.v. de oude versie. Waarom trouwens wachten, ooit zal je moeten overschakelen.

Let wel goed op dat je de overschakeling in 1 keer doorvoert. Het is niet mogelijk een deel van de site met de oude urchin.js te taggen en een deel van de site met de nieuwe ga.js. Beide versies zijn niet compatibel met elkaar en zullen voor onvolledige of foute data zorgen !!!

Als je niet goed weet waar beginnen of welke problemen er allemaal opgevangen dienen te worden kan je de Google Analytics Migration Guide downloaden. De nieuwe Google Analytics Tracking Code kan je trouwens vinden in je GA account via Analytics Settings > Profile Settings > Tracking Code.

Veel plezier ermee !

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *