De grote Google PageRank afstraffingsronde is gestart…

Google is begonnen aan de langverwachte PageRank update. Het was al van begin mei geleden dat er nog een grote update doorgevoerd was, maar deze keer is alles een beetje anders dan normaal…

Google PageRank

De SEO-wereld staat in rep en roer omdat vele klassiek sterke websites een serieuze downgrade van PageRank hebben gekregen. In plaats van een update naar huidige waarden lijkt het er wel op dat er gewoon een afstraffingsronde bezig is. Bij mijn weten zijn er voorlopig geen sites gestegen in PageRank, enorme dalingen daarentegen vallen her en der op te tekenen.

Misschien volgt er in de komende dagen nog een normale PageRank update, maar echt zeker is dit niet. Een daling van PageRank komt er eigenlijk op neer dat Google de site lager gaat waarderen en dus hoogstwaarschijnlijk minder traffiek naar de site zal sturen met lagere inkomsten als gevolg. De commotie lijkt dus niet onterecht.

En toch komt de afstraffing niet helemaal uit de lucht vallen. De laatste maanden viel overal te lezen dat Google de jacht op zogenaamde paid-links of betaalde links had geopend. Deze zouden immers op onnatuurlijke wijze de rankings in de SERP’s beïnvloeden. Google maakte het mogelijk om via de Google Webmasterhulp betaalde links aan te geven. Deze niet zo sportieve actie van Google werd niet door iedereen even positief ontvangen. Er werd ook een waarschuwing de wereld ingestuurd om webmasters te verplichten aan betaalde uitgaande links een rel=”nofollow” toe te voegen.Natuurlijk werd deze waarschuwing door zowat iedereen in de wind geslagen, maar wie laatst lacht, best lacht moet Google gedacht hebben. Daarom de grote afstraffingsronde voor sites die veel inkomende betaalde links hebben.

En de namen die getroffen zijn zijn niet de minste. Op SEOmoz vond ik o.a. volgende namen :

Je ziet het, er zitten grote namen bij en de dalingen zijn niet van de poes (zelfs eentje van 9 naar 5 !). Er zitten zelfs een heleboel namen bij van websites die met SEO (en dus indirect met PageRank in al zijn aspecten…) te maken hebben. Intussen duiken ook de eerste berichten op van websites die hun organisch verkeer exponentieel zien stijgen de laatste dagen, ongetwijfeld ten gevolge van de lagere waardering voor hun intussen ex-concurrenten.

Ik vermoed dat hierover nog veel inkt gaat vloeien en dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is…

Als je nog websites tegenkomt die een aanzienlijke drop in PageRank hebben gekregen, zet ze dan zeker in de comments. Ook over Belgische en Nederlandse sites ben ik nog geen nieuws tegengekomen…

Nog even tot slot een kleine bedenking : aangezien de sites die zo enorm aangepakt zijn door deze update op allerhande sites en blogs worden vermeld zal de schade tegen de volgende PageRank-update misschien volledig hersteld zijn… ;-)

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *