De avonturen van Google, Yahoo & Microsoft in China

Er is al enkele dagen een zware discussie aan de gang op de weblog van Margot Wallstrà¶m, de vice-president van de Europese Commisie. Zij vindt dat Google, Yahoo en Microsoft woorden als ‘ethiek’ en ‘sociale verantwoordelijkheid van bedrijven’ niet kennen.

Microsoft heeft namelijk om blogs in China gecensureerd wanneer er woorden als ‘democratie’, ‘vrijheid’, ‘mensenrechten’ en ‘protestactie’ worden ingegeven. Dit op vraag van de Chinese overheid. Google had daarvoor al alle links naar websites tegen het huidige Chinese regime verwijderd. En Yahoo werkte vrijwillig mee aan de veroordeling van een Chinese journalist.

Margot Wallstrà¶m schreef hierover dus een artikel op haar blog, waarna een felle discussie losbarstte op haar site, voor het grootste deel met negatieve commentaren. Het belangrijkste verwijt is dat de vice-presidente enkel Amerikaanse bedrijven veroordeelt.

Het lijkt me logisch dat de 3 zoekmachines proberen het Chinese regime gunstig te stemmen, ze willen tenslotte de (erg lucratieve) markt van China veroveren. Anderzijds zijn er natuurlijk wel ethische normen… Volgens mij een erg fijne lijn, waarbij elk bedrijf voor zichzelf moet uitmaken wat ze ermee gaan doen…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *