Datamining: handig of gevaarlijk?

Databedrijven kunnen met de informatie op het internet diverse zaken voorspellen. Zowel wetenschappers, bio-informatici, detailhandelaars als de financiële sector en de politie maken hier gebruik van. Deze techniek om uit een berg informatie een voorspelling te doen noemt ‘datamining’. Maar schenden ze door deze informatie te gebruiken de privacy niet?  

Datamining toegepast

Informatici ontwikkelde een programma waarmee ze infecties bij premature baby’s kunnen voorspellen, 24 uur voor de eerste symptomen opduiken. Hoe? Door massa’s gegevens in te voeren. Ditzelfde principe wordt ook door marketeers toegepast om het koopgedrag in kaart te brengen. Met datamining kunnen bedrijven voorspellen wanneer de vraag naar een product zal stijgen. Spionnen, zoals die van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, gebruiken datamining om terroristen op te sporen.

Datamining: zelflerende database

Datamining wil dus zoveel zeggen als: “data verzamelen en door het leggen van verbanden een zelf lerende database aanleggen”. Door deze zelflerende database kan men wonderlijke dingen doen met de voorspellingen. Maar om zo’n voorspelling te doen heb je wel enorme hoeveelheden data nodig. Zulke grote hoeveelheden data zijn in Europa zeldzaam.

Datamining gebruikt persoonlijke gegevens

Datamining, zoals we het juist voorstelde, is zich van geen kwaad bewust. Maar het gaat hier wel om het gebruik van persoonlijke gegevens. Alles wat je op het internet achter laat wordt bewaard op een server. Beheerders kunnen deze gegevens bekijken, gebruiken en zelfs verkopen.

De huidige privacywetten volstaan niet om deze praktijken tegen te houden. Elk land heeft andere regels, maar het internet is wereldwijd. De regels spreken elkaar meestal ook tegen, hierdoor wordt het voor multinationals, zoals Facebook en Google, haast onmogelijk om overal in orde te zijn.

Datamining: het blijft een voorspelling

Bovendien blijft een voorspelling via datamining nog steeds een voorspelling! Dat wil zeggen dat datamaning niet foutloos is. De gegevens vervaardigd via datamining zijn 70 à 80 procent nauwkeurig, best met een korrel zout nemen dus.

Executive Summary

Datamining laat databedrijven toe diverse zaken te voorspellen.
Maar druist dat niet in tegen de privacy?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *