Content management systeem: eenvoudig webcontent beheren

content management systeem

Het beheren van content op een website schrikt veel mensen af. Men verwacht dat dit enkel mogelijk is met de nodige expertise in webdesign. Maar dat is onjuist, zo bestaan er verschillende content management systemen die het aanbrengen van webcontent zeer simpel maken. Bij het beheren van uw website is het niet enkel de bedoeling content toe te voegen maar ook om content te optimaliseren. Zo stelt een CMS u ook in staat reletief eenvoudig aan tekst optimalisatie te doen. We gaan in dit artikel kort een licht werpen op hoe iedereen met enige computer kennis aan  content management kan doen.

Hier zullen we de drie meest gekende SEO vriendelijke  content management systemen overlopen, namelijk Drupal, Joomla en WordPress. We gaan niet zeggen of er één de beste is maar we zetten ze naast elkaar zodat de verschillen tussen de drie naar voor komen.

  • Drupal kwam later op markt dan de andere twee systemen. Dit heeft hun de kans gegeven om de toepassingen toe te voegen aan hun software die niet terug te vinden zijn bij de anderen.  Dat maakt ook dat Drupal  niet de meest gebruiksvriendelijke is van de drie. Drupal is in staat zowel grote als kleine business-sites  te beheren. Het is ook het programma dat de meeste functies bevat om een website verder te ontwikkelen. Men kan er internet fora en rss feeds aangemaken. Drupal is het best aan te raden bij e-commerce en het uitbouwen van een klanten community. Het nadeel aan Drupal is dat het wel de nodige kennis vergt van harde code terwijl er in vergelijking niet veel lay-out-mogelijkheden worden aangeboden. Drupal biedt ook de mogelijkheid ook met één account verschillende sites beheren.  Bekende sites die gebaseerd zijn op Drupal zijn bijvoorbeeld het Witte Huis, MTV UK en BBC.
  • WordPress was aanvankelijk gestart als enkel een blogging tool. Het is zeer gebruiksvriendelijk en er zijn veel FAQ’s te vinden over het web. Het is het meest gebruikte content management systeem en vereist totaal geen HTML-code om tekst toe te voegen en te bewerken. Het programma ondersteunt verschillende blog-opties en profiel mogelijkheden. Deze software is het best aan te raden voor het aanmaken en beheren van simpele blog-sites. WordPress is wel het minst ontwerper-vriendelijk  van de drie. Het is wel zeer goed te gebruiken in combinatie met SEO omdat het zoekmachine vriendelijk is.
  • Joomla is een lange tijd de leider geweest in het CMS-landschap maar nu is het voorbij gestreefd door de andere twee. Joomla vraagt technische kennis op basis van webdesign en is dus niet voor iedereen weggelegd. Het is minder gebruiksvriendelijk dan de andere twee en zeker dan WordPress. Voor webdesign is het dan weer minder krachtig dan Drupal. Maar met de nodige kennis is er wel een grote  hoeveelheid aan mogelijkheden voor designers om websites te ontwikkelen, beheren en aan te passen. De organisatie (gesteund door http://opensourcematters.org/index.php) is sterk bezig met de vereenvoudiging van hun product en die vooruitgaan is terug te zien bij elke nieuwe versie.

Kort samengevat kunnen we stellen dat WordPress het meest gebruiksvriendelijk en beste programma is om te gebruiken bij blog-sites.   Als website-ontwikkelaar is het beste te kiezen voor Drupal. Bij het opstellen van een e-commerce of een community kan u kiezen tussen Joomla of Drupal.  Met de keuze tussen de verschillende content management systemen kan iedereen naar voor treden als content manager van zijn of haar website.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *