Chinese zoekmarkt telt 420miljoen gebruikers, 99% daarvan gebruikt Baidu

Baidu_LogoDe CEO van Baidu, Robin Li, was één van de gastsprekers op de Web 2.0 Summit. Tijdens zijn gesprek gaf hij zeer interessante informatie vrij over zijn bedrijf: “Baidu beantwoordt meer zoekopdrachten in China dan eender welke andere zoekmachine op eender welke andere markt, zelfs meer dan Google in de VS.”

Dit zou één van de redenen kunnen zijn waarom de waarde van de aandelen van Baidu verdubbeld zijn sinds januari. De marktwaarde van de aandelen van Baidu bedraagt nu 40 miljard, wat overeenkomt met de marktwaarde van eBay.

“We hebben nog veel ruimte om te groeien” zei Li. Momenteel heeft ‘slechts’ 1/3e van China internettoegang wat omgerekend neerkomt op ongeveer 420 miljoen mensen. Volgens Li gebruikt 99% van die mensen Baidu als zoekmachine en dat getal zou zelfs kunnen verdubbelen met de groeiende populariteit van mobiele toestellen.

Li geeft ook een verklaring waarom Google niet zo succesvol was in China: “China is een andere markt en verschilt sterk van andere markten en Google was niet dicht genoeg om de markt aan te voelen.” Li wijst ook de vinger naar Silicon Valley. De snelle toename van financieel kapitaal (VC money) die in de lokale zoekmarkt gestopt werd was één van de redenen waarom Google geen marktaandeel kon winnen. Voordat het z’n Chinese site omleidde naar Google Hong Kong natuurlijk.

Li had, een jaar na de oprichting van Baidu, er zelf aan gedacht om Baidu naar Hong Kong te verhuizen omwille van het censuurschap in China. De beslissing van Li om in China te blijven, is hem niet zuur opgebroken, in tegendeel: Baidu is 5 jaar na de oprichting 30x zo groot geworden.

Li heeft ook geen spijt van het afslaan van biedingen tussen $1,5 en $2 miljard van Google, Yahoo en Microsoft. “Ik wist dat Baidu meer potentieel had dan 1 à 2 miljard” zei Li.

Baidu is one to watch! Als de zoekmachine in een vrij lastige markt als China met censuurschap en allerlei regelgevingen het beter doet dan Google op de Amerikaanse markt of eender welke zoekmachine op eender welke markt, dan lijkt het ons dat Google, Bing en andere zoekmachines Baidu goed in de gaten moeten houden. Als Baidu ook nog op de Amerikaanse en Europese zoekmarkt aan marktaandeel kan winnen, wordt het pas echt gevaarlijk voor Google en consorten.

Robin_Li_Baidu_Web2.0

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *