Celebrate freedom. Support a free and open Internet.

Vrijheid is een groot goed en een essentieel onderdeel van een democratie. Denk maar aan vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Het laatste decennium speelt het Internet een cruciale rol om ‘vrijheid’ te garanderen. Wij gebruiken het met z’n allen elke dag, maar staan er weinig bij stil wat het betekent. En Google wil daar verandering in brengen. Ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag hebben de jongens en meisjes van Google de actie ‘Celebrate freedom. Support a free and open Internet’ opgezet. 

Nog nooit hebben zo veel mensen op nog meer plaatsen ter wereld toegang gehad tot internet en zo de kans om hun stem te laten horen. Voor Google is de tijd aangebroken om niet alleen onze vrijheid te vieren, maar ook de tool die ons ertoe in staat stelt. Je kan de actie steunen en verspreiden via Facebook, Twitter en Google+ door je ‘stem’ online te registreren. Bekijk zeker ook het filmpje van Google.

Barack Obama heeft ooit gezegd dat ‘Internet het meest open netwerk ooit is en dat moeten we zo houden’. De president van Amerika vat hiermee goed de kern van de zaak samen. Dankzij internet wordt er kennis verspreid en kennis vormt een krachtig middel, niet alleen in onze westerse maatschappij maar ook in de ontvoogding van onderdrukte volkeren.

Arabische revolutie en politiek activisme

Een van de belangrijkste functie van het Internet is en blijft informatieverspreiding. De rol die internet tijdens de Arabische revolutie heeft gespeeld, is onderhand bekend. Boodschappen werden via blogs verspreid, Facebook is gebruikt om mensen te enthousiasmeren en denk ook aan de ontelbare video’s die online zijn verschenen. Niet alleen om live verslag uit te brengen van de gebeurtenissen, maar ook om wantoestanden aan te klagen.

De Chinese kunsternaar Ai Weiwei, ontwerper van het Vogelneststadion in Peking, wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke personen in de kunstwereld. Hij staat ook bekend om zijn politiek activisme en maatschappelijk engagement. De Chinese overheid heeft hem meermaals de mond gesnoerd door zijn online boodschappen te censureren of hem op te pakken waardoor hij helemaal geen toegang tot internet meer had? Toch doet hij er alles aan om zijn strijd tegen het Chinese regime verder te zetten, mede dankzij… het Internet.

User generated content en open source

User generated content is een ander voorbeeld waarbij de kracht van internet goed tot uiting komt. Gebruikers genereren zelf content en delen het via het web met de wereld. Denk ook aan weblogs, video’s, podcasts of wiki’s. Wikipedia, de informatiebron bij uitstek, is hier het bekendste voorbeeld van. Het volume aan online informatie krijgt elke dag een boost, vooral dankzij user generated content.

In de internet business is ‘open source’ een welbekend fenomeen. Het dankt zijn populariteit vooral aan de openheid van internet en interactieve gemeenschappen. Vooral in de sector van de software is het sterk ingeburgerd. De broncode van programma’s worden openlijk vrijgegeven. Zo kunnen gebruikers en ontwikkelaars zelf aanpassingen in programma’s brengen. Open source software wordt meestal ontwikkeld door de samenwerking tussen gebruikers en is gratis. Er bestaan ook besturingsystemen die open source zijn. Linux is daarvan het bekendste voorbeeld.

Redenen genoeg dus om even stil te staan bij de impact die internet op vrijheid en een open wereld heeft. Google neemt alvast het voortouw. Waarom het goede voorbeeld niet volgen?

Executive Summary

Google viert de rol van een open Internet
Internet is de tool bij uistek om vrijheid te garanderen

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *