Black hat SEO spam blijft een plaag

Black hat seoOndanks de pogingen van zoekmachines om onethisch SEO te bannen is black hat seo nog steeds een veel gebruikte marketing middel voor individuen en bedrijven. Black hat SEO bestuderen de zwaktes van de zoekmachine en maken hiervan misbruikt. Ze behalen op korte termijn zeer hoge scores bij de zoekresultaten maar ze zullen op korte termijn verbannen worden doordat ze door de zoekmachines worden weggefilterd. We overlopen een vijftal veel gebruikte black hat technieken…

De opzet van black hat SEO is op korte termijn een sterk resultaat te bekomen. Dit resultaat bekomt men door de zoekmachines te misleiden.  De relatief korte periode dat ze ongestoord kunnen werken zijn ze meestal zeer succesvol. Zo zou minstens één site in de tien zoekresultaten zin geoptimaliseerd met black hat-technieken. Hoewel de meeste black hat acties de bedoeling hebben om vooral de zoekmachines te dwarsbomen zijn er ook genoeg ‘bad guys’ die erop uit zijn op korte termijn wat geld te verdienen. De vijf black hat technieken die we hier zullen aanhalen zijn niet bedoeld om u aan te zetten tot malafide praktijken. Wij willen u inlichten zodat u deze praktijken kunt vaststellen en vervolgens rapporteren aan de zoekmachines zodat zij de gepaste actie kunnen ondernemen.

  1. Verbogen tekst: Deze vorm van black hat is zeer populair. Het gaat hier om content die niet leesbaar is voor de internetgebruiker maar wel voor de zoekmachines. Dit gebeurt bijvoorbeeld door tekst dezelfde kleur te geven als de achtergrond.
  2. Cloaking: Bij deze techniek is de content die getoond wordt aan de bezoeker verschillend van de content getoond aan de zoekmachines. De content wordt geleverd op basis van het IP-adres van de bezoeker. Als de bezoeker wordt geïdentificeerd als een zoekmachine crawler dan wordt er een andere content getoond dan voor een gewone internet bezoeker.
  3. Keyword stuffing: Hierbij worden in de meta keyword tag en de content van de website een grote hoeveelheid irrelevante  keywords ingevoegd. Zoekmachines doorzoeken de webpagina’s enkel naar de ingevoerde keywords bij de zoekacties en kijken niet naar de inhoud van de content.
  4. Link farming: Bij deze strategie is er een uitwisseling van reciprocal links waardoor er meer sites zullen linken naar de site. Hierdoor zal de site beter scoren bij de zoekresultaten. Dit wordt door zoekmachines als illegaal ervaren omdat men enkel links mag bevatten van sites die relevant zijn aan de content van een website. Een ander black hat techniek om links te verkrijgen naar een corrupte site is op een blog spamming. Hier wordt een stuk tekst geblogd met daarbij een link naar de site terwijl de informatie op het blog compleet irrelevant is met de link naar de site.
  5. E-mail spamming: Spam mail is zowat de oudste vorm van spamming. Bij spam mail worden ongewenste mails  indirect  verstuurd om producten te verkopen of mensen te leiden naar een website. Binnen de SEO community zijn dit bijvoorbeeld mails die gericht zijn aan ondernemingen waarbij men de ondernemer verzekert dat ze hem de nummer één kunnen maken in de zoekresultaten. Meestal is er een link te vinden naar de corrupte website of de vraag om geld over te schrijven.

Google heeft een spam filter om deze black hat sites uit de zoekresultaten te weren. Toch zijn nog genoeg black hat sites die door het net glippen daarom wordt er steeds gewerkt aan een verbetering van de filter. Wat Google nu nog niet vindt kan morgen wel gevonden worden. Men kan ook black hat technieken ontdekken die in het verleden zijn toegepast. Een andere goede spamfilter die malafide optimalisaties uit het verleden kan opsporen is wikiscanner. Deze filter is ook in staat terug te linken naar individuen en bedrijven die deze praktijken hebben uitgevoerd.

Het is vaak zeer aantrekkelijk, enkele van deze black hat technieken zelf te gebruiken voor uw site maar dit raden we toch af. Als u een site opstelt voor uw bedrijf en producten denkt u op lange termijn. Aangezien black hat site op korte termijn zullen worden verbannen d.m.v. spamfilters is dit geen goede tactiek om een sterke business uit te bouwen.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *