Beppe Grillo, Liquid Democracy en het internet

De verkiezingen in Italië zijn niemand ontgaan. De komiek Beppe Grillo is met zijn Movimento 5 Stelle de grote overwinnaar van de verkiezingen (25%). Hij wordt uitgeroepen tot ‘s werelds meest succesvolle online politicus. Het succes van de partij zou zonder internet niet denkbaar geweest zijn. Grillo is een typevoorbeeld van de Liquid Democracy, een vorm van directe democratie waarbij de inspraak van burgers vergroot. De aanhangers pleiten er ook voor om het huidige politieke systeem grondig door elkaar te schudden.

Het concept Liquid democracy streeft naar directe democratie. Deze directe democratie willen ze verwerven door Liquid Feedback. Een online tool om de bevolking te betrekken bij ‘het gesprek’. Iedereen beslist mee!

Movimento 5 Stelle

“Een nieuwe vorm van directe democratie waarbij alle barrières tussen de burger en de staat worden geëlimineerd”, zo zegt Roberto Casaleggio, de digitale goeroe die Movimento 5 Stelle via het internet tot nationaal fenomeen heeft getransformeerd. Het succes is te wijten aan Grillo’s blog en de ‘Beppe Grillo meetups’ die online werden georganiseerd. De enorme potentiële impact hebben Grillo tot een politiek fenomeen gebombardeerd. “Het is internet dat de kaarten opnieuw heeft geschud”, zo zegt hij.

Directe democratie? Liquid Feedback?

Internet heeft nieuwe manieren van samenwerken mogelijk gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn: Crowdsourcing, er wordt beroep gedaan op kennis van de kudde, en liquid democracyWikipedia een kennisbank gemaakt door ‘iedereen’. Volgt de politiek ook? Liquid Feedback is een systeem om online samen te werken, problemen te bespreken en keuzes te maken. Leden bepalen het partijstandpunt door online te antwoorden, dat maakt Liquid Feedback interessant. Het programma maakt directe democratie mogelijk. De aanhangers vinden de traditionele politieke besluitvorming achterhaald en willen instant feedback op voorstellen.

De piratenpartij: Liquid Democracy!

Overal ter wereld ontstaan verschillende piratenpartijen, vooral in Duitsland kent deze partij een sterke opkomst. Maar ook in Nederland en België verschijnen er enkelen. De piratenpartijen zijn vergelijkbaar met de partij van Beppe Grillo. Streven naar Liquid Democracy: democratie opgebouwd vanuit burgers, voor diezelfde burgers. Democratie zoals democratie bedoeld is, niet met honderden omwegen. De doelstelling? Liquid Feedback. Het middel? Internet dat het democratische systeem mee vormgeeft.

Executive Summary

Beppe Grillo, werelds meest succesvolle online politicus.
Democratie zoals democratie moet zijn, vloeibaar, transparant en eerlijk.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *