Apple wapent zich tegen Google en neemt WifiSLAM over

Na de mislukking van de eigen navigatie app lijkt het erop dat Apple werkt aan een sterke comeback. De technologiegigant kocht WifiSLAM, een bedrijfje dat gespecialiseerd is in locatietechnieken.

Apple telde 20 miljoen dollar neer voor WifiSLAM, vooral bekend om zijn indoor-navigatie. Met de technologie van WifiSLAM is het mogelijk om routebeschrijvingen in gebouwen te krijgen.

Apple heeft de overname bevestigd maar wil verder niets kwijt over de ‘samenwerking’. Inmiddels is de website van WifiSLAM offline gehaald en zijn de apps van het bedrijf eveneens uit de Google Play store verwijderd.

Apple wapent zich tegen concurrent Google

Apple verving vorig jaar de Goolge Maps applicatie door een eigen Maps app voor mobiele toestellen, maar dit bleek geen succes. Apple Maps kreeg veel kritiek te slikken en Apple-baas Tim Cook verontschuldigde zich voor de slechte kwaliteit, maar hij beloofde ook beterschap. De mogelijkheid om binnenshuis en in gebouwen te navigeren zou deze verbetering kunnen bieden.

Google biedt sinds eind 2011 reeds plattegronden van openbare gebouwen aan. Met deze extra functie van Google Maps kan je makkelijker de weg vinden in grote gebouwen zoals musea, winkelcentra of treinstations. Het nadeel? Het gebouw moet wel in kaart gebracht zijn.

Wat doet WifiSLAM en hoe werkt de technologie?

WifiSLAM is een jong bedrijf uit Silicon Valley en richt zich op indoor navigatie applicaties voor smartphones. Het idee van WifiSLAM is om gebruikers gemakkelijk de weg te wijzen in winkelcentra, musea of evenementhallen. Dit door gebruik te maken van passieve data die gebruikers verzamelen door in een gebouw rond te lopen. WifiSLAM werkt niet met GPS, maar voert driehoeksmetingen uit met behulp van Wifi-signalen. Hierdoor kan de applicatie je locatie tot op 2,5 meter nauwkeurig bepalen. Bij GPS is dit tot op ongeveer 10 meter.

Met de overname van WifiSLAM is de kans groot dat Apple in de toekomst deze techniek zal integreren in zijn kaartenapplicatie voor iPhone en iPad. Dat betekent dat de app niet enkel helpt om te navigeren door steden maar ook binnen gebouwen. WifiSLAM kan bijvoorbeeld helpen de snelste route naar het juiste kantoor te vinden in een groot kantoorpand. De toepassingen van WifiSLAM kunnen variëren van stap-voor-stap indoor navigatie tot op product-level.

Executive Summary

Apple werkt aan een sterke comeback.
De technologiegigant kocht WifiSLAM, een bedrijfje dat gespecialiseerd is in locatietechnieken. Wil Apple hiermee Google de loef af steken?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *