Apple grootste bedrijf ooit op de beurs

Apple is sinds gisteren het bedrijf met de grootste beurswaarde ooit in de VS. Het aandeel van Apple sloot gisteren af op een recordhoogte van 665 dollar, waarmee het bedrijf een beurswaarde heeft van een slordige 623 miljard dollar. In 2004 was de waarde van het bedrijf nog maar 10 miljard dollar.

De vorige recordhouder van bedrijf met de grootste beurswaarde ooit was uitgerekend aartsrivaal Microsoft. Het bedrijf van Bill Gates steeg tijdens de volle internethype van eind jaren ’90 fel in beurswaarde, wat leidde tot een climax op 30 december 1999. Toen stond het aandeel van Microsoft op een recordhoogte, wat het bedrijf een beurswaarde gaf van 619 miljard dollar.

Dertien jaar later is de tijd dat Microsoft de wet dicteerde lang voorbij. Sinds een aantal jaren maken we immers een heuse Apple-hype mee, die nog niet meteen voorbij zal zijn. De reden voor de hausse van het Apple-aandeel ligt namelijk in de toekomstplannen van het bedrijf.

iPhone 5

De iPhone, één van de grootste winstmakers van het bedrijf, mag het laatste kwartaal dan wel niet zo goed verkocht hebben, bleek tijdens de laatste kwartaalresultaten. De reden daarvoor is de komst van de nieuwe iPhone die er volgende maand aankomt. De nieuwe versie van de iPhone, die waarschijnlijk de iPhone 5 zal heten, belooft volgens analisten een radicale verandering te zijn van zijn voorganger, en dat doet vele liefhebbers alvast likkebaardend uitkijken naar de lancering van het nieuwe toestel.

Niet alleen een nieuwe iPhone wordt verwacht, ook een iPad Mini en een heuse Apple televisie, de zogenaamde iTV, draaien al enkele maanden mee in de geruchtenmolen. Al deze speculaties over de nabije toekomstplannen van Apple geven beleggers veel vertrouwen in het aandeel van het bedrijf. Het zegt veel over de reputatie die Apple momenteel geniet, wanneer de koers van het aandeel al sterk stijgt nog voor de nieuwe producten effectief gelanceerd zijn. Meer nog, het enthousiasme op de beurs is louter gebaseerd op speculaties en geruchten.

Ook analisten van investeringsbanken gaan vlot mee in dat enthousiasme. De geruchten over de nieuwe lanceringen zijn voor hen een reden om het koersdoel van het aandeel te verhogen van 800 dollar naar 900 dollar.

Aandeel Facebook flopt

Terwijl Apple hoogdagen viert op de beurs, gaat het met het aandeel van Facebook van kwaad naar erger. Gisteren dook de koers van het aandeel even onder 19 dollar per aandeel, wat minder dan de helft is van de introductieprijs van 38 dollar drie maanden geleden. Beleggers hebben dus nog steeds geen vertrouwen in de inspanningen van Facebook om meer inkomstenbronnen te halen uit het sociale netwerk. Het blijft voor iedereen uitkijken naar het moment dat het aandeel haar bodem heeft bereikt.

Executive Summary

Apple grootste bedrijf ooit
Het aandeel van Apple steeg naar een recordhoogte, waardoor Apple nu het bedrijf is met de hoogste beurswaarde ooit.
Nieuwe lanceringen
De reden voor het enthousiasme voor het aandeel is het vooruitzicht naar nieuwe productlanceringen volgende maand.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *