Apple dumpt Google Maps voor eigen kaartendienst

Gisteren vond in San Francisco het Worldwide Developer Conference van Apple plaats, en zoals ieder jaar werd ook dit keer weer heel wat lekkers voorgesteld. Naast een upgrade van zowat de hele Mac-lijn, werd zoals verwacht ook iOS 6 voorgesteld. Eén van de meest opvallende nieuwigheden in iOS 6 is een hele nieuwe mapping service, die door Apple zelf wordt aangeleverd.

In de voorgaande versies van iOS werd steeds Google Maps gebruikt als de standaard mapping service, maar met iOS 6 zet Apple Google dus aan de kant, om zelf met een kaartendienst te beginnen.

Flyover

De kaarten van Apple verschillen van die van Google, in het feit dat ze haarscherpe 3D-beelden tonen van bovenaf en vanuit alle hoeken voor verschillende steden en attracties van over heel de wereld. Deze functionaliteit wordt door Apple zelf de Flyover genoemd. De Flyover is niet standaard ingeschakeld, maar het is wel rechtstreeks beschikbaar in de kaartendienst van Apple. Flyover biedt een voordeel ten opzichte van Google, omwille van de 3D-gegenereerde beelden vanuit alle hoeken, maar daartegenover kan Google nog steeds de Street View plaatsen, wat niet beschikbaar is bij Apple.

Het is bovendien ook niet duidelijk of de driedimensionale kaarten ook offline beschikbaar zal zijn. Indien dat niet het geval is, zou je wel eens veel energie en data kunnen verbruiken bij het laden van een volledige driedimensionale kaart.

Ingebouwde GPS functionaliteit

Een tweede verschil met Google Maps is de ingebouwde GPS functionaliteit in de kaartendienst van Apple. Hiervoor heeft Apple samengewerkt met het Nederlandse bedrijf TomTom. Apple zelf heeft TomTom niet vermeld als één van de leveranciers van de navigatie-functie, maar TomTom heeft de samenwerking wel bevestigd. Het aandeel van TomTom steeg meteen erna meer dan 13%.

De navigatie-functie in Apple Maps is nieuw ten opzichte van Google Maps, waar dit niet ingebouwd zit. Bij Apple Maps kan je snel je route uitstippelen, en je smartphone vervolgens als GPS gebruiken. De GPS zal ook beschikbaar zijn vanaf het ontgrendelscherm, zodat je niet per ongeluk op verkeerde knoppen drukt.

Spraakassistent Siri speelt een belangrijke rol in de navigatie-functie. Het zal je begeleiden tijdens je route, en zeggen wanneer je welke bocht moet nemen. Siri kan je bijvoorbeeld ook uitleggen waar het dichtstbijzijnde tankstation is, of hoelang je reis nog duurt. Nadeel is wel dat Siri nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar is.

Niet alleen zal je makkelijk je route kunnen uitstippelen, je zal ook op de hoogte gehouden worden van files en verkeerswijzigingen. Hiervoor doet Apple een beroep op de verzamelde informatie van gebruikers.

De navigatie-functie en de 3D-kaarten in Maps zullen alleen beschikbaar zijn voor de iPhone 4S, iPad 2 en derde generatie iPad.

Executive Summary

Apple start eigen kaartendienst
Op het jaarlijkse WWDC heeft Apple een eigen kaartendienst voorgesteld, en dumpt het daarmee Google Maps.
Verschil met Google Maps
De nieuwe Maps app van Apple toont haarscherpe 3D beelden van bekende plaatsen, en heeft een ingebouwe GPS-functionaliteit.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *