Ambient social networking apps

Onze fysieke wereld is niet meer wat het lijkt. De meerderheid van de mensen heeft een online identiteit die tegenwoordig steeds meer zichtbaar wordt, ook buiten het net. Apps creëren dat extra laagje dat boven onze hoofden zweeft en dat steeds meer zal uitbreiden. Momenteel it’s all about ‘ambient social networking apps’. Die houden jouw locatie bij en maken een melding wanneer er vrienden, vrienden van vrienden of simpelweg mensen die ‘iets’ met jou gemeen hebben, in de buurt zijn. Let’s take a look at freakyness!

Een kleine selectie ambient apps

Highlight app

Highlight is een gloednieuwe iPhone-app die informatie geeft over mensen met dezelfde interesses die zich in jouw buurt bevinden. Wanneer iemand uit de omgeving de Hightlight app heeft geactiveerd, komt zijn of haar profiel tevoorschijn op je iPhone. Men kan er zelf voor kiezen of men informatie doorspeelt aan iedereen of enkel aan vrienden van vrienden.

De app maakt gebruik van jouw Facebook profiel en kent zo jouw interesses via likes en pagina’s die je volgt. Highlight heeft dus heel wat gegevens van jou nodig om optimaal te kunnen functioneren. Naast het pushen is er nu ook een zoekfunctie voorzien en een ‘highlighting’ optie. Hiermee kan je aangeven of je iemand interessant vind. Op de SXSW in Texas is het alvast een grote hype onder digital experts.

Sonar app

Momenteel is er heel wat buzz rond de Highlight app, maar in principe is dit niet ‘zo’ nieuw. De Sonar iPhone app combineert gegevens van Foursquare, Facebook, Twitter en LinkedIn en is er vooral op gericht om nieuwe mensen te ‘ontdekken’.

Via jouw huidige locatie wordt nagegaan wie er in de buurt. Je krijgt dan te zien of je gemeenschappelijke vrienden hebt met mensen die in de omgeving zijn of wat het Twitter account van die persoon is. Je kan hem of haar onmiddellijk een berichtje sturen en wie weet wat er van komt…

Mensen uit de omgeving hoeven de app niet te gebruiken om herkend te worden. Hun publieke informatie is zichtbaar.

Glancee app

Glancee is een app voor android en iPhone die werkt op dezelfde manier als Sonar. Het stuurt echter enkel Facebook gegevens door van mensen die de Glancee app ook gebruiken. De app maakt daarbij ook gebruik van specifieke algoritmes die kunnen bepalen welke mensen interessant zijn voor elkaar.

Arrived app

De iPhone app Arrived is niet geen ambient app in de strikte zin van het woord. Het laat automatisch weten aan vrienden of familie wanneer je ergens bent aangekomen. Mensen hoeven zo niet meer rond te bellen om te horen waar je zit, ze zijn op de hoogte via Arrived. De app maakt dus gebruik van ‘geofencing’, waardoor bepaalt wordt wanneer iemand in een bepaald gebied aanwezig is.

 

 

 

 

 

Executive Summary

Wat? Op de SXSW in Texas is de nieuwe Highlight app een groot succes
Maar? Laten we even kijken naar andere populaire ambient apps…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *